[MinatoSoft]Majikoi & Majikoi S



Tanıtım yazmaya verdiğim uzun bir aradan sonra nihayet yeniden karşınızdayım.Bu sefer biraz daha milletin ilgisini çekecek birşey olsun dedim ve son zamanların en popüler oyunu,EGS'de 85 almış Majikoi ve onun hem devamı hem fandiski sayılabilecek Majikoi S'i tanıtmaya karar verdim.

Direk konumuzu anlatarak başlıyalım tanıtıma.Ana karakterimiz Naoe Yamato "Kazama Family" adını verdikleri 4 erkek ve 3 kız çocukluk arkadaşından oluşan grubun "Tactician"ı yani beyni olan ve Kawakami Şehrinde & okulunda okuyan bir öğrenci.Buradan biraz sıradan görünsede hem yaşadıkları yer hemde grubun üyeleri pek normal değil ; Kawakami Samuray soyundan gelen insanların ağırlıklı yaşadığı ve düello yapmanın,savaşmanın gayet normal olduğu hatta artık hayatın bir parçası haline getirmiş bir şehir ve gruptaki tüm kız üyeler ünlü samuray soyundan gelen son derece güçlü kişiler.Uzun yıllar boyunca bu garip şehirde garip maceralar yaşamış ve artık arkadaştan çok aileye dönüşmüş bu grubun kaptanı Kazama aileye yurda yeni gelen 2 kız üyeyi eklemeye karar vermesiyle değişen hayatlarını anlatıyor hikayemiz.



Rahat 3-4 defa tanıtımı silip tekrar yazdım,pek güzel olmadıysa kusura bakmayın gerçekten konuyu çıkarması çok zor bir oyun çünkü.Ama o açığı Genel Görüş kısmında kapatabiliriz sanırım. Oyundan doğru beklentiler içinde başlarsanız kesinlikle mükemmel ve beklentilerinizi karşılar,onu söyleyerek başlıyayım.Peki bu beklentiler ne olabilir; Ağır seviye Comedy,Son derece ilgi çekici bir dolu karakter, Kaliteli göndermeler, Orta seviye Romance ve Orta seviye Action.



Biraz daha açmak gerekirse oyundaki atmosferi,Kesinlikle size gruptaki o Arkadaşlık hissini uyandırıyor. Gerçekten mükemmel derecede verebilmişler o havayı. Onun üzerine tüm hikayenin laylaylom gitmemesi, her ne kadar komedi ağırlıklı bir oyun olsada yeri geldiğinde dramıda çok güzel kullanması, Karakterler üzerindeki değişiklikler & gelişimler ve bunları okuyucuya farkettirmeden yavaş yavaş yedirerek yapması mükemmel olmuş.Ana karakterin en önde savaşan biri veya grubun lideri olması yerine Beyin olarak savaşı kazanmalarını sağlayacak taktikler yapması ve yeri geldiğinde arkadaşları için haince denilecek hareketleri bile sergilemesi ayrı bir + benim açımdan, klasik protag'dan uzaklaşılmış kısacası bir nebzede olsa.

Karakter yelpazesinede deyinmeden geçmek ayıp olur, 30-40dan fazla karakter var ve hepsi son derece özenle yapılmış ilginç kişiliklere sahip hoş karakterler.Ayrıca birçok oyun gibi erkek karakterleri unutup 2 erkek 15 kız yerine balance'ı korumuş olmalarıda ayrı bir hoş olmuş. Birde 150den fazla farklı kapanışı unutmamak lazım,Yani closea basınca direk kapanmıyor oyunumuz 5-6 cümlelik küçük skeçler yerleştirmişler kapanışlara. Bunların üzerinde gerçekten güldüren kaliteli komedi,abartılmadan araya serpiştirilmiş göndermeler ve mükemmel olmasada fena olmamış diyebileceğiniz romance eklenince en azından benim gözümde 9/10luk bir kurgu çıkıyor.



Yukarıdaki bölümün biraz uzun olduğunun farkındayım,Fakat hepside söylemek zorunda olduğum noktalarıydı.Şimdi biraz teknik özellikler üzerinde duralım.Öncelikle Grafikler,gördüğünüz üzere gayet mükemmel.Tabiki daha kalitelileri var fakat bu şeklide son derece yeterli ve kaliteli olmuş. Özellikle 40 küsür karakterin her birine üşenmeden atlamadan Character Sprites çizmeleri benim gözümde çok büyük bir + almalarını sağladı grafik konusunda.CG ve efek konusundada ellerini korkak alıştırmamışlar, toplamda 100den fazla CG ve her aksiyon sahnesinde bol miktarda efek bulunuyor.Daha fazlasınıda söylemeye gerek yok sanırım,zaten görünüyor resimlerden.



Şimdi seslendirme ve Ostye gelelim.Öncelikle seslendirme kesinlikle mükemmel,fazla birşey yazmadan listeyi göndereyim kendiniz karar verin;

Heroines:
Momoyo: Sakaki (Azumanga), Rider (F/SN), Tsugumi (Ever17)
Kazuko (Wanko): Nagamine (Seinarukana), Seira (Chaos Head)
Miyako: Oumi (Saya no Uta), Shirayuki (Sispuri), Putina (Osadai)
Yukie: Riannon (Tears to Tiara), Ririko (Sharin), Mikuru (Haruhi)
Chris: Tama-Nee (To Heart2), Hinagiku (Hayate), Akiha (Tsukihime)
Male characters:
Capt (leader): Ishida (Bamboo Blade), Ein (Katahane)
Gakuto (buff guy): Trunks (DBZ), Mao (Code Geass), Dororo (Keroro Gunsou)
Moro (gloomy guy): Hidemi (Host Club), Shin (Gundam Seed Destiny)
Cookie (robot): Shinji (Eva), Maou (G-Sen), Lulouche (Code Geass)
Tadakatsu (Tsundere): Archer (F/SN), Greed (FMA)
Ikurou (pervert): Tomoki (Cross Channel), Inuyasha, L (Death Note)
Suguru (otaku): Kamille (Z Gundam), Lumiale (Angelique)
Kuki (rich guy): Tomoya (Clannad), Alto (Macross), Graham (Gundam 00)
Jun (bald lolicon): Kyon (Haruhi), Yuuichi (Kanon), Reiji (Kojika)
Kyojin (teacher): Nero (Tsukihime), Kotomine (F/SN)
Maro (weird teacher): Koizumi (Haruhi), Battler (Umineko), Yukito (Air)
Prime Minister: Houzuki (Sharin), Hiroshi (Kazokei), Cell (DBZ)
Frank (Chris’s dad): Char (Gundam), Shanks (One Piece), Gilbert (Gundam Seed Destiny)
Female sub-characters:
Chika (classmate): Sachi (Sharin), Mayu (ONE)
Mayo (loli classmate): Sayaka (Paniponi), Akira (Yosuga no Sora)
Umeko (teacher): Tsunade (Naruto), Sailor Neptune, Reccoa (Z gundam)
Koyuki (weird girl): Taeko (Swan Song), Aoba (Kazokei), Tama (Muv-Luv)
Margit (army girl): Haru (G-Senjou), Kia (Inganock)
Kokoro: Akane (Muv-Luv), Len (Melty Blood), Miyako (Hidamari Sketch)

Devamıda var fakat fazla uzatmamak lazım,Bu 10/10u haketmiyorsa ne hakediyor bilmiyorum. Ostler yine aynı şekilde çok geniş ve kaliteli hazırlanmış,openingin 4 farklı çeşidi var.Her sahneye uyacak şekilde 50-60 soundtrack var ve birçoğu da gerçekten başarılı olmuş diyebileceğim parçalar.Açıkcası bu kategoride oyunu eleştirebilecek birşey çıkacağını hiç sanmıyorum.



Son olarak Sistem üzerinde durayım.Buda yukarıdaki diğer kısımlar gibi tek kelime ile mükemmel. İstediğiniz karakterin sesini açıp kapatabiliyor & ses şiddetini ayarlayabiliyorsunuz.Fontunuzu istediğiniz karakter için farklı renklere ayarlayabiliyor boyutunu büyütüp küçültebiliyorsunuz,Joypad & keyboard Config ile tuşları istediğiniz gibi ayarlama imkanınız bile var.Ayrıca yeni başlayanlara yol göstermesi adına Tutorial bile yapılmış.Bunun üstüne Event Collection,Eski seçeneğe geri dön,Diğer seçeneğe atla vs gibi alternatifleride ekleyince bahane edecek hiçbirşey kalmıyor sistemde,yok yok kısacası oyun üzerinde istediğiniz herşeyi ayarlayabiliyorsunuz.



Artık yavaştan toparlayıp birazda kısadan Majikoi S 'ye değinmek istiyorum.Oyunumuz daha öncede söylediğim gibi doğru beklentiler içinde başlanılırsa kesinlikle hayal kırıklığına uğratmayacak bir yapım.Eğer parody & comedy'i seviyorsanız ve Derin bir hikaye beklemeden başlarsanız beğenmeme ihtimalinizi göremiyorum, Hemen hemen her açıdan mükemmel çünkü.Kötü diyebileceğim tek nokta H-scene'leri çok uzatmaları her biri 30-40 dk sürüyor neredeyse,Tabi onuda skip ile atlayabiliyorsunuz herşeyin bir alternatifi var yani. Rahat 40-50 saat sürsede oyun bitirdikten sonra hala keşke olsada devam etsem hissi uyandırıyor okuyucuda.Ancak yapımcılar bunuda düşünmüş ve Majikoi S ve Majikoi A adında 2 yeni yapımla karşımıza geliyor;



Oyunumuz çok tutulup satışlarıda baya fazla olunca,Yapımcılar bunu fırsat bilip hemen karşımıza hem fandiski hemde devamı sayabileceğimiz S serisi ile geliyor.Ancak merak etmeyin,fandisk sevmeyen ve %99 olarak bakmadan geçen benim bile sevdiğim bu majikoi S de her ne kadar orjinali kadar olmasada gayet eğlenceli ve okumaya değer bir yapım.



Peki bu oyunumuzda neler bulunmakta; İlk oyundaki her ending için bir devam var öncelikle. Yani 5 adet heroine'in After Storyleri,Bir adet True Route devamı ve ana karakterin kız arkadaş edinemediği ending üzerinede 4 farklı yeni heroine eklenmiş.Aynı zamanda herşeyi bitirdiğimizde yine eskisinden hiç geri kalmayan ve son derece mükemmel yeni bir True Route ile oyunumuz noktayı koyuyor. Kısacası 5 Yeni route + 5 After Story + 1 True route ve 3-4 adette side route şeklinde bir oyun var elimizde.



Yazımız çok uzadı,daha fazla abartmadan hızlıca üzerinden geçeyim S'in.Sistem & Grafik üzerinde aşırı bir değişiklik yok.Grafik biraz daha olumluya kaçtığını görüyoruz yer yer fakat yinede üç aşağı beş yukarı eskisi ile aynı değerde.Sisteme yeni birkaç alternatif gelmiş,Heralde artık oturup düşünmüşler daha ne ekleyebiliriz diye bunları bulmuşlar.Birde Birthday mode gelmiş; oyuna girerken sizden doğum tarihinizi istiyor ve doğum gününüz geldiğinde 50-60 dan fazla karakter içeren oyunumuzdaki herkes tek tek size iyiki doğdun şarkısı söylüyor.Gerekli birşey değil fakat hoş bir süpriz olmuş,Tabiki bunu görmek için bilgisayar tarihinizi doğum gününüze ayarlamanız yeterli.

Ostleri nedendir bilmem ama sıfırdan yapma gereği duymuşlar,Yine eskisi kadar kaliteli ve güzel birşey çıkmış ortaya fakat bu kadar uğraşmalarının sebebini anlamış değilim.Eskiside gayet iş görürdü benim görüşüme göre.Yinede kötü mü olmuş tabiki hayır,onlar biz uğraşırız diyorlarsa benim adıma hiçbir sakınca yok :D



Ancak Routelarda büyük bir sıkıntı var malesef.Bazı karakterlerinki gerçekten güzel ve eskiyi aratmıyor doğru,fakat biraz daha yan karakter kalmış Margit & Kokoro gibilere heralde hikaye uyduramadıklarından basmışlar h-scene'i ve özellikle söylediğim 2 karakterin route hiç hoş olmamış, nitekim dakika başı h-scene bıktırıyor insanı skip'de bi yere kadar baştan sona atlamış gibi birşey oluyoruz.Böyle bir hataya düşmelerini istemezdim,ama diğer routelar (özellikle true route) enfes olduğundan görmezden gelebiliyoruz en azından.



Artık bitirmekte fayda var,Şuanki haliyle bile baya abartılı bir şekilde uzun oldu.Fakat daha azıylada hakkını veremezdim malesef.Hatta karakter tanıtımıda yapayım dedim ama o kadarınada gücüm yetmedi :D Son bir özet geçmek gerekirse Grafiğiyle Komedisiyle Sistemiyle Seslendirmesiyle mükemmel bir yapım Majikoi,Ancak aynı zamanda derin bir hikaye arayan veya comedy pek hoşuna gitmeyen insanların uzak durması gereken bir seri.Eğer azda olsa sevebilecekler kategorisine giriyorsanız hiç beklemeden bir deneyin derim,Pişman olmayacağınız konusunda garanti verebilirim.
Nedense bende bazen konudan konuya atlıyormuşsun hissi uyandırsa da güzel bir inceleme olmuş paylaştığın için teşekkürler :D . Uzunluğu konusunda da edişenmene gerek yok bence, yani diğer incelemelerine göre uzun ama bana öyle uzun gelmedi, zaten tahminimce insanlar ilgilendikleri bir görsel roman hakkında ne kadar çok spoiler olmayan bilgi edinirlerse o kadar hoşlarına gidiyor özellikle de söz konusu yapım hevesle bekledikleri ve çıkar çıkmaz okumayı planladıkları bir yapımsa. Yani sen belli ki insalar her an sıkılıp da incelemeyi okumayı bırakırlar diye endişeleniyorsun ama mesela ben foruma girip de yeni bir inceleme gördüğüm zaman biraz heycanlanıyorum bile, ki söz konusu yapım bunun gibi okumayı planladığım bir yapımsa.

Majikoi görsel romanlarla bir süredir ilgilenen hemen herkesin bildiğini tahmin ettiğim, benim de tam versiyon İngilizcesi çıktığı zaman (ki bu gidişle 2013'de çıkarsa kendimizi şanslı saymamız lazım) okumayı planladığım, epey popüler bir görsel roman.

İzin verirsen bu görsel romanla ilgili birkaç soru sormak istiyorum:

1) Anladığım kadarıyla +18 sahneleri fazla ve uzun olan Majikoi S, asıl oyunda böyle bir durum yok di mi?
2) Heralde öyle birşey olsa bahsederdin ama görsel romanda mini game falan var mı? Yani mesela duelloları oyuncular falan mı kontrol ediyor yoksa normal hikayeyi okumaya devam eder gibi mi?
3) True route hangi heroineye ait?
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Beğendiğinize sevindim,okuyan insanların olduğunu bilmek güzel :D biraz daha sık tanıtım yapsam daha iyi olacak gibi o zaman.

Evet çevirisi biraz sıkıntılı.Çevirmen TakaJun son zamanlarda (yaklaşık 4-5 aydır desek daha doğru olacak sanırım) hayatı ile çok meşgul olduğunu ve çevimeyi bırak oynamaya bile zaman bulamadığını söylüyor.Fsn,Swan Song,Sengoku rance,Wanko to kurasou gibi yapımları çevirip kendini kanıtlamış biri olduğundan yarım bırakacağını düşünmüyorum ama Eskiden karakter routelarını haftada %6-7 çevirirken şuan %1-2ye düşmüş durumda,gerçekten aşırı büyük derecede bir düşüş var.Neyseki sonlara denk geldi, Bi %75de olan miyakoyu bitirmek birde normal route'un 1.5 katı civarında olan True Route çevirisi kaldı,2014e sarkmaz diye düşünüyorum hatta belki 1 aylık tatil falan alabilirse o arada hepsini atabilir üzerinden.Bende çeviri projesi olan yapımları genelde raw oynamayı tercih etmiyorum fakat durum böyle olunca bi seferde kalan yerleri okuyup tanıtıma geçtim :D

Sorulara gelince:

1)O durumu biraz daha açsam iyi olacak gibi.Orjinal oyunda Karakterin Route'u bitirince options kısmında After Story'si açılıyor,Yani Momoyo Route'u bitirince optionsa giriyorsun "Momoyo After" ı görüyorsun.Oyunumuzda Heroine başına 3 h-scene var,2'si After Storyde 1i normal routeda karşına çıkıyor.Kısacası sürekli h-scene çıkan bir oyun değil o konuda için rahat olabilir oyunun uzunluğunuda göz önünde bulundurunca (side routelar hariç 5 heroine+true route 40-45 saat sürüyor) karakter başına 3 h-scene hiç abartı gelmiyor.Ancak uzunlukta değişen birşey yok malesef,Bir başladımı 20-30 dk sürüyor eğer skiplemezsen.Oyunun benim gözümde tek - noktası bu keşke biraz daha kısa tutsalardı bu sahneleri,ama olsun genede idare edebiliyorsun.

S'de karakter başına düşen +18 sahne sayısı değişiyor bu arada,Margitte 6 Kokoroda 4 Monshiroda 3dü mesela.Fakat ilk oyuna göre çok daha fazla olduğu kesin.Uzunluk yine bundada aynı.

2)Oyunda mini-game tarzı birşey yok sıradan visual novel okumaya devam ediyorsun yani aksiyon sahnelerinde falanda.Fakat bol bol choice geliyor karşına.Genel olarak birçoğu hikayenin akışını etkileyecek veya bad endinge sürükleyecek tarzda değiller ama yinede eğlenceli oluyor,Özellikle bazı sahnelerde tekrar tekrar geri dönüp 5-6 seçeneğin hepsini denediğim olmuştu.

3) Hem Orjinal oyunda Hemde S'de birer True Route var.Orjinal oyundaki True route kimseye ait değil diyebilirim sanırım,spoiler butonunu kullanıp minik bir spoiler vereyim,bakıp bakmamak sana kalmış.Fakat merak etme küçük birşey;

True Route'da birileri şehirde uyuşturucu satmaya başlıyor,Olay iyice büyüyünce bizimkiler el atmaya karar veriyor fakat biraz fazla böbürlendiklerinden düzgün bir plan yapmıyorlar, karşı tarafda daha zeki çıkıp takımın beyni yamatoyu kaçırıyor.Kaçırdıkları sırada Itagaki kardeşlerin evinde kalıyoruz 3 kız 1 erkek,Oyunun çoğunluğunu onların evinde geçirdiğimizden ve ana karakter ile kardeşler arasında biraz romance geçtiğinden itagaki kardeşlerin route desek olabilir sanırım.

Yalnız True route dediğime bakma,O biraz yanlış bir kavram olmuş yapımcılar bile o konuda açıklama yaptı S'in tutorialde,Her route gerçek sadece bu son routeda olaylar biraz daha ciddi olduğundan hepsini bitirmek gerekiyor açmak için,o kadar.Yoksa True route fake route diye birşey yok oyunda,Nitekim Her route'un devamı var S de.
Bunu Takajun'un tanıtımınını görünce(kaç yıl evvel) okunacaklar listesine atmıştım da sıra gelmedi diğer VN'lerden. Bu aralar zaman var da bari S'in çevirisi bitsin diyorum. Neyse artık gelecekte bir gün okuruz umarım.

Tanıtıma gelince biraz geç gördüm ama gayet başarılı olmuş. O seiyu listesini tekrar görünce :shock: gibi oldum biraz.
Bunu Takajun'un tanıtımınını görünce(kaç yıl evvel) okunacaklar listesine atmıştım da sıra gelmedi diğer VN'lerden. Bu aralar zaman var da bari S'in çevirisi bitsin diyorum. Neyse artık gelecekte bir gün okuruz umarım.

Tanıtıma gelince biraz geç gördüm ama gayet başarılı olmuş. O seiyu listesini tekrar görünce :shock: gibi oldum biraz.

Teşekkürler öncelikle.yakın zamanda boşa çıkarsam 2-3 tanıtım daha yapma planım var ama ne zamana boşa çıkarım orasını bilemiyorum :D

Aslında çevirinin şuan için bitmiş olması lazımdı,Daha doğrusu wanko'ya kadarki hız ile (4 ayda 1 heroine + After story çeviri & Editi) hesapladığımızda Temmuz gibi Miyako patch,Yılbaşı civarıda True route + side routelar + bad endingler falan herşeyiyle toptan çevrilmiş bir paket beklentisi içindeydik o zamanlar.Ancak takajun bazı sebeplerden dolayı 2 işte birden çalışması gerekiyormuş bir süreliğine,bu nedenle hızda aşırı büyük bir düşüş oldu şuan için daha miyako %75de ve bundan sonra ortalama 1.5 route uzunluguna bir true route & miyako After ile 2 side route & bad ending zart zurt var.

Şuan ayda bir route'un %3-4ü arası bir çeviri yapabildiğinide düşünücek olursak hiçde yakın bi tarihte tamamlanacak gibi değil,artık işlerini en kısa zamanda toparlamasını umarak beklemekten başka birşey gelmiyor elden ki işin kötü yanı Miyako route ile True route oyunun en ballı kaymaklı,nasıl desem pastanın çileği tarzı şeyler en çok tadı orda alıyor insan şimdi onu okuyamayanlarda pastayı tattırıp yedirmemek tarzı bir his var,kötü birşey tabi bu sebepten partial patche pek sıcak bakmıyorum ben aslında.

S'yi kesinlikle normal majikoiyi okumadan oynamanı tavsiye etmem.Ancak %100 bilmenede gerek yok nitekim True route sadece Tatsuko route için geçerli mesela diğer kısımları için etkisiz eleman, şuana kadar çevrilmiş yerleri okuyup ardından S'deki yeni heroine'lerin routelara geçiş yapabilirsin pek sıkıntı yaşamazsın 2-3 sahne hariç.Aslında böyle güzel bir oyunu parça parça degilde direk önce majikoiyi fulle ardından S yi fulle diyesim var ama vaziyet böyle olunca eldende başka birşey gelmiyor.


18 Ocaktada Majikoi A-1 geliyor bu arada tanıtımda belirtmişmiydim hatırlamıyorum.Onuda azıcık açıklıyayım,Majikoi serisinin son oyunları olacak A'lar, A-1 den A-5 'e kadar 5 oyun olacak ve hepsi 3er route içerecek oyundaki karakterler üzerine.Adamlar boşa 100e yakın karakter yapmamış demekki 1 oyundan 5 oyun parası kazanıyorlar :D Şöyle hangi oyunda hangi karakterlerin routelar olarak açayım biraz ;

A-1: Benkei  Azumi  Sayaka 
A-2: Seiso  Monshiro after+  ???
A-3: Lee   Stacy Tsubame after+ 
A-4: Homura  Rin  -------
A-5: Yoshitsune  Takae  Margit after+

Biraz suyunu çıkardıklarını bende düşünüyorum açıkçası ama,karakterler böyle güzel olunca çıkarsada çıksın diyorum bi yandanda,Sonuçta Benkei Azumi Yoshitsune vs gibi enfes karakterler routesuz tarihe gömüleceğine biraz uzatılmış bir oyun olarak okuyucuda hayal kırıklığı yaşatmadan seriyi tamamlamaları daha cazip geliyor.
Şimdi Majikoi gibi kaliteli bir yapımı makine çevirisiyle harcamam, kanjiyi romanjiyi çeviren programlarla sözlük karıştırmaya da sabrım yetmez, kısaca ilk oyunun çevirisi bitmeden bulaşmam. Karakter olayına gelince, Alicesoft oyunları olsun Koihime Musou olsun JRPG'ler olsun aşırı fazla karakterin konuyu dağıttığını ve karakter gelişiminini kötüleştirdiğini düşünüyorum.
Majikoi A-1'in dün çıkmasıyla birlikte route sayısı baya arttığından küçük bir chart hazırladım, gerçi pek kimsenin işine yarayacak birşey gibi görünmüyor ama yinede koymaktan bi zarar gelmez;

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu