Sengoku Rance



Daha önce bu VN'yi(oyunu?) okumuş olanlar neden bu kadar az tanıtım sahibi olan bir sitede böyle bir eser hakkında tanıtım yazdığımı merak edebilirler. Çok haklılar zira tanıtacağım VN standartların epey dışında, farklı bir yapım. Epey hentai ağırlıklı, konusu baya klişe, seslendirmesi dahi yok. Lafı uzatmayayım, bütün bu yazının yazım sebebi "gameplay" meselesi. VN hakkında Türkçe sohbetlerin döndüğü çoğu sitede farkedilebilecek bir durum var: insanlar için bir VN'nin oyun mekaniklerine sahip olması, denemeleri için baya teşvik edici bir özellik. Ben de strateji ve RPG içeriğine sahip en bilinen VN'yi tanıtayım dedim.



İlk olarak senaryodan başlayalım: Rance adlı kahramanımız, Zeth adlı diyarı 6. oyunda kurtarır, ordan da yanında kölesi Sill Plain'le birlikte doğudaki Japonya adlı ülkeye kaçar. 7. oyun, yani bu oyunun başında Japonya'nın koca bir savaş içinde olduğunu görür. O arada olaylar olur ve Oda klanının lideri Oda Nobunaga ile karşılaşır. Kısa süre sonra klanı yönetmeye başlar. Rance bu arada kafasını tüm dünyadaki tüm kadınlara sahip olmakla bozmuş, tecavüzcü manyak sapığın teki, School Days animesindeki Makoto ile Cengizhan karışımı bir şahısdır. Japonyayı tek çatı altında toplamak amacıyla çevresindeki klanlara saldırır, prenseslerini haremine katar ve saldırmaya devam eder. O arada şeytanlar mı dersiniz, uzaylılar mı dersiniz, robotlar mı dersiniz pek çok şeyle muhatap olur.



Hemen suratınızı ekşitmeyin, evet bol miktarda tecavüz sahnesi, ondan da fazla tecavüz olmayan H-scene var oyunda, ancak tamamen komedi üstüne kurulmuş. Özellikle Japon tarihi ve günümüz anime-manga endüstrisiyle ilgili o kadar çok eğlenceli göndermeler, espriler var ki, sadece onlar için oynanabilir. Yine de VN'lerde cinsellikten nefret edenler yanından bile geçmesinler.



Hikaye falan filanı geçelim, bu VN'yi olduğu yere getiren kısma gelelim. Sengoku Rance, tur tabanlı bir strateji oyunu genel olarak. Biraz Risk'e ve benzeri harita üzerinde oynanan oyunlara benzetebiliriz. Her tur belirli sayıda(oyun başında 2) hareket puanımız var. Bu puan kadar eylemde yapabiliyoruz. Bir karakterle konuşmak, bir şehiri kuşatmak, zindanlarda gezinmek, düşmana sabotaj yapmak gibi her bir eylem bir hareket puanı ediyor. Bunu göz önünde bulundurarak harita üzerinde yayılmalı, Oda klanını güçlendirmelisiniz. Savaş sistemine gelelim: Harita şehirlere ayrılmış durumda ve her şehir belirli sayıda kaleye sahip. Bir şehrin ne kadar kalesi varsa, o kadar kez savaşta yenmeniz gerekiyor. Savaş sistemi ise karışık olmakla beraber, JRPG'lerden alışık olduğumuz turn-based sistemlerine benzediğini söyleyebilirim. Alışmak için bir 4-5 tur oynamak lazım. Tabi standart bir VN olmadığı için kendisi, route sistemi de farklı biraz. Oyunun açık sadece bir sonu var, onu bitirince "öyle olmasaydı böyle olurdu" tarzında bir kaç tane daha son açılıyor. Bir de her oyunu bitirişimizde bize bir puan veriyor, bu puanla sonraki oynayışlarımızda çeşitli ekstralar satın alıyoruz.



Neyse, hakkında çok uzun yazı yazılabilecek bir oyun değil zaten, biraz teknik konulardan bahsedip birkaç notla yazımızı bitirelim. Çok kaliteli diyemesem de, insanın içini açan rengarenk çizimlere sahip genel olarak, ek olarak da insanın içini açmak için çizilmediği belli olan bazı CGler var. Müzikler cidden kaliteli, vokale sahip bir şarkı duyamasak da BGM'ler insanı "Bütün Japonya benim olacak!" şeklinde gaza getiriyorlar. Unutmadan, hiç seslendirme yok. Hem çok(çok) fazla karakter olduğundan, hem de yapımcı Alicesoft'ın(ki eroge piyasasını domine eden firmalardandır) tarzı değil seslendirme.

Genel olarak VN'lere alışkın kişilere önerebileceğim, haritada değişik taktikler deneyerek saatlerinizi alacak bir yapım Sengoku Rance. Cinsellik ve diğer ögeleriyle "+18'im ben" diye bağırıyorsa da, eğlencelik bir şeyler arayanlar için birebir.

Not: Oyundan cidden zevk alabilmek için Japon tarihinin Sengoku period(http://en.wikipedia.org/wiki/Sengoku_period) şeklinde anılan dönemini bilmek lazım. Bunun için de benim önerim Shogun: Total war serisi veya Sengoku adlı oyunları oynamanız, onlardan sonra bunu oynamak cidden ayrı bir keyif.

Linkler:
http://vndb.org/v487
http://fuwanovel.org/novels/45
Açılış: http://www.youtube.com/watch?v=WnF9MyEeerU
Oyuniçi: http://www.youtube.com/watch?v=fUCd3L0VHY0
Oyundan ne bekleyerek oynamaya başladığınıza göre "kaliteli" veya "dandik" olarak görülebilecek bir oyun kendisi.Arkadaşın dediği gibi öncelikle hikaye falan arıyorsanız uzak durun,oyun biraz "Klanları işgal et > Ödül olarak al sana prenses ile tecavüz sahnesi" mantığı ile çalışıyor,tabiki %100 böyle değil ancak ana mantık özetle böyle desem çokta yalan olmaz heralde.Bazı kızlar cinsel ilişkiden sonra hiç görünmüyor,bazıları 1-2 defa sadece görünüyor vs yani oyun gameplay haricindeki sahnelerde çok büyük kısmı cinsellik üzerine kurulu.Eğer düzgün bir hikaye arıyorsanız veya h-scenelere pek katlanamıyorsanız uzak durun.Ana karakteride seven pek olsada benim hiç hoşuma gitmeyen birisi, önüme gelene tecavüz edeyim yeter bana hesabı ile yaşıyor.

Bu etmenler üzerinden düşündüğümüzde pek bi sinir bozucu gibi görünsede h-scenelere fazla negatif bakmayan,oynadığı oyunlarda %100 cg tamamlamayı kendine misyon edinmiş ve Gameplayi baya seven benim adıma gayet eğlenceli hoş bir oyun idi.Zaten oyun pek ciddi bir hava yaratmaya çalışmıyor komediye daha ağırlık verdiğinden hikayenin aşırı bi eksikliğini hissetmiyorsunuz,Bi yerden sonra "acaba şuranın prensesi nasıl çıkacak,Acaba şurda nasıl bir karakter var" diye düşünerek oynuyorsunuz oyunu. Şahsen yine aynı yapımcıdan çıkmış fakat bu kadar h-scene en azından tecavüz sahnesi içermeyen Daibanchou ,Gameplay olarak en iyi oyunlardan biri olarak gösterilen Kamidori veya Gameplayı bu kadar iyi olmasada hikaye açısından çok daha kaliteli olan Eien no Aselia aynı kulvarda bulunan daha hoş oyunlar benim adıma ama bunuda Gameplay severim ve H-scene'den fazla rahatsız olmam diyen herkese rahatlıkla tavsiye edebilirim.
Şahsen yine aynı yapımcıdan çıkmış fakat bu kadar h-scene en azından tecavüz sahnesi içermeyen Daibanchou ,Gameplay olarak en iyi oyunlardan biri olarak gösterilen Kamidori veya Gameplayı bu kadar iyi olmasada hikaye açısından çok daha kaliteli olan Eien no Aselia aynı kulvarda bulunan daha hoş oyunlar benim adıma ama bunuda Gameplay severim ve H-scene'den fazla rahatsız olmam diyen herkese rahatlıkla tavsiye edebilirim.

Fazla gameplay ağırlıklı olmasalar da Utawarerumono ile Tears to Tiara'yı geçmeyelim bence. Bir de Melty Blood, Dual Savior gibi dövüş oyunları var da onları oynamadığım için yorum yapamıyorum.
Şahsen yine aynı yapımcıdan çıkmış fakat bu kadar h-scene en azından tecavüz sahnesi içermeyen Daibanchou ,Gameplay olarak en iyi oyunlardan biri olarak gösterilen Kamidori veya Gameplayı bu kadar iyi olmasada hikaye açısından çok daha kaliteli olan Eien no Aselia aynı kulvarda bulunan daha hoş oyunlar benim adıma ama bunuda Gameplay severim ve H-scene'den fazla rahatsız olmam diyen herkese rahatlıkla tavsiye edebilirim.

Fazla gameplay ağırlıklı olmasalar da Utawarerumono ile Tears to Tiara'yı geçmeyelim bence. Bir de Melty Blood, Dual Savior gibi dövüş oyunları var da onları oynamadığım için yorum yapamıyorum.
Genel olarak aklıma gelenleri yazdım ya zaten,Yoksa Utawarerumono,Castle fantasia,Galaxy angel falanda güzeldir.Duel savior yeni çevrildi mesela yukarıda saydıklarım kadar hoşuma gitmiş olmasada yine kaliteli bir oyun, fakat Tears to tiara'yı pek sevmiyorum ben açıkçası yukardakilerin hepsini oynamadığı ve hala ısrarla gameplay istemediği sürecede kolay kolay tavsiye etmem zevkime uymuyor diyelim. Melty blood'u oynamak & oynarken anlamak için Tsukihime+Kagetsu tohyayı bitirmek lazım ki visual novelden çok arcade game tarzı birşey kendisi o yüzden pek gameplay içeren oyun kategorisine almıyorum .Hani anlamasamda olur diyen street fighter & mortal combat falan seven biri hikayeyi önemsemeden oynayabilir fakat gameplay içeren visual novel peşinde olan biri için pek tatmin edici bir oyun değil.

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu