Bir tartışma...

Birkaç gün önce akıma bir tag (etiket?/konu başlığı?) fikri aklıma geldi ve sırf bu fikri paylaşabilmek için vndb'nin sitesine kayıt oldum. Aklıma gelen tagın adı "Main Heroine" idi ve eğer bir görsel romanda bir heroine diğer heroinelerden daha önemliyse veya daha öne çıkıyorsa bu tag kullanılabilirdi. Aslında bu tag pek çok görsel romanda kullanılabilirdi ve şimdiye kadar kimsenin aklına böyle bir fikir gelmemesine oldukça şaşımıştım. Neyse, siteye kayıt oldum tagımın adını girdim ve aynen şu tanımı yazdım "This visual novel has a heroine more important than other heroines or has more interaction with protagonist than other heroines. Don't use this tag if all heroines is equally impotant". 1-2 gün sonra tag moderator tarafından kabul edildi ama onu kabul edildikten sonra şu şekilde buldum: http://vndb.org/g1335?fil=tagspoil-2.tag_inc-1335;m=0. Önce çok da aldırmadım tagım kabul edilmişti ne de olsa. Hemen okuduğum görsel romanlara girip main heroine olduğunu düşündüklerime ekledim. 3 gün sonra ki bu düne tekabül ediyor görsel romalara eklediğim bütün taglar - score verilerek silinmişti. Ve ben de ardından bu tartışmayı başlattım http://vndb.org/t2329. Yorumlarınızı bekliyorum.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Faydalı bir uğraş olmuş, bir diğer vndb kullanıcısı olarak katkın için teşekkür ederim (:

Tartışmanın tamamını okudum şimdi. Etiketin tutarlı olması için tanımının öznellikten mümkün olduğunca uzaklaştırılması gerekiyor, bu sebepten ötürü yapılan değişikliğin ve gabezhul'un akıl yürütmesinin mantıklı olduğunu düşünüyorum. Kanon aşkın sebebiyle o konuda biraz ısrarcı davranmışsın gördüğüm kadarıyla ama Ayu'nun bir main heroine olduğunu söylemek güç; Arcueid'in Tsukihime'nin ana kahramaniçesi (eh) olduğu kadar oluyor o da ancak. Daha doğrusu, onları main heroine kabul edeceksek eğer, etiket alıp başını gider zira hemen her öyküde herhangi bir sebepten ötürü diğerlerinden biraz daha ön planda olan dişiler var. Canon olmaları ya da true ending'e sahip olmaları tek başına yeterli bir kıstas değil, öykünün tamamını ve nesnel bir değer olarak ilgili karaktere ayrılan zamanı göz önünde bulundurmak gerek. Yapımların anime uyarlamalarınıysa hiç hesaba katmamak en iyisi.

Özetle, güzel bir fikir ortaya koymuşsun ama uygulanabilirliği konusunda sıkıntı yaşandığı için biraz elden geçirilmesi gerekmiş sadece (:
Get a mosaic, quickly!
Öznellikten uzaklaştırmak zor çünkü orda da dedğim gibi "Male Protagonist" kadar net bir tag değil ve herkesin main heroineden beklentisi veya anladığı aynı değil.

Ayu'nun bir main heroine olduğunu söylemek güç; Arcueid'in Tsukihime'nin ana kahramaniçesi (eh) olduğu kadar oluyor o da ancak. Daha doğrusu, onları main heroine kabul edeceksek eğer, etiket alıp başını gider zira hemen her öyküde herhangi bir sebepten ötürü diğerlerinden biraz daha ön planda olan dişiler var.

Evet o yüzden ben orda bu tag birçok görsel romanda kullanılabilir dedim. Bence hiçbir zararı olmaz sık kullanılan bir tag olursa :) . Benim dediğim tarzda görsel romanlar 1-2 gibi daha düşük skorlar alırken onun söyledikleri 3 gibi daha yüksek skorlar alabilir. Tartışmaya bununla ilgili son bir mesaj daha gönderdim bi kotrol et.

Son olarak orda sürekli Kanon ile ilgili örnek vermemin sebebi, daha taze bir görsel roman okuyucusu olduğum için okuduğum yapımlar sınırlı. Okuduğum esaslı yapımlarsa iyice sınırlı. Bunlardan main heroinesi olan ya da main heroinesi olabilecekleri seçersem geriye 5 görsel roman kalıyor. Ben de doğal olarak örnek vermek için bunlardan konusuna en çok hakim olduğum ve en çok rotada bitirdiğim Kanon'u seçtim (5 rotadan 4'ünde bitirdim). Yoksa Kanon aşkımdan değil, (ama tabii ki güzel bir yapım 10 üzerinden 9 verdim) aslında Sharin no Kuni, Himawari no Shoujo'yu Kanon'dan çok daha fazla sevdim :) .
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
10 gündür kimse mesaj atmadı birkaç gün önce de tartışmayı kapattılar o yüzden son bir bilgilendirme mesajı atayım dedim.

Tag'ın tanımını biraz değiştirdiler, ekran süresiyle ilgili şey artık o kadar vugulanmıyor, bence eskisine göre birazcık daha iyi. İsminise "Main Heroine"den "Central Heroine"ye çevirdiler ki bu bence kötü olmuş çünkü Main Heroine çok daha tanınır insanların daha aşina olduğu bir isim. Sanırım artık son durum bu daha yapılabilecek birşey yok. Tartışmanın tamamını görmek için yukardaki linki kullanabilirsiniz.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Nedense aklıma direk Hitonatsu No Yume diğer adıyla A Dream Of Summer geldi(Şu projem bi bitsin yapacağım ilk iş onu yeniden okumak).Ama orada bile main heroine tag'ı geçerli olur muydu bilemiyorum.Bence Central Heroine daha iyi olmuş çünkü görsel romanların çoğunda birden fazla heroine var ve Main diyince tek bir tane varmış izlenimi veriyor kanaatimce.Bu benim düşüncem ama yine de baya yararlı olmuş.
Bence Central Heroine daha iyi olmuş çünkü görsel romanların çoğunda birden fazla heroine var ve Main diyince tek bir tane varmış izlenimi veriyor kanaatimce.

Onun için "Only a Single Heroine" diye tag var. Ayrıca "Main" kelimesinin tam tercümesi asıl/ana/esas demek değil mi? Tek bir heroinesi olan bir görsel romana bu tagı koymak tuhaf olurdu çünkü zaten bir heroinesi var, yani bir heroinenin esas olabilmesi için başka heroinelerin varlığı gerekmez mi?
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu