Sharin no Kuni, Himawari no Shoujo



Önce her zamanki gibi konudan bahsetmeden önce bazı terimleri açıklamak şart. Hikayemiz kurgusal bir dünyada geçiyor. Bu dünyada bildiğimiz ülkeler, hukuk kuralları ve kanunlar yok. Bu dünyada hapishaneler yok. Suçlulara "obligation" denilen yükümlülükler veriliyor. Örneğin cinayet işlerseniz çocuk sahibi olmama cezasına çarptırılıyorsunuz, buradaki amaç çocuk sahibi olduğunuzda genlerinizi de çocuğa geçirdiğiniz için dünyaya bir potansiyel katil gertirmiş oluyorsunuz. Eğer obligation'ınızı çiğnerseniz toplama kampına göderiliyorsunuz. Obligation'ı olan kişilere "rehabilitee" deniyor çünkü aynı zamanda obligation'larından kurtulup topluma tekrar kazandırılma aşamasındalar. Rehabilitee'ler üzerinde otoriteye sahip olan kişilerese "Special High Class Individual" (çevrince "Özel Yüksek Sınıf Kişisi" gibi saçma bir şey oluyor) deniyor (incelemenin bundan sonraki bölümlerinde "SHCI" olarak geçecek). SHCI'lar gerektiğinde rehabilitee'lerin obligation'larını kaldırabildikleri gibi aynı zamanda onları toplama kampına gönderme yetkisine de sahipler, ayrıca toplumda gelinebilecek en üst noktalardan biri.

Protagonist'imizin (baş kahraman) adı "Morita Kenichi" (önce soyad sonra ad). Kenichi bir SHCI öğrencisidir ve bir SHCI olmayı amaçlamaktadır. Bu arzusunu gerçekleştimek amacıyla Kenichi son sınavı için bir zamanlar evim dediği kasabaya geri döner. Kenichi orada obligation'a sahip üç kızla karşılaşacak ve geride bıraktığı geçmişiyle yüzleşecektir.



Hikaye bölümlere ayrılmış ve toplam 5 bölüm var. Önce bir prologla karşılaşıyorsunuz yaklaşık 10-15 dakika kadar sürüyor ondan sonra açılış sinematiği (jenerik) giriyor. Sonra bir giriş niteliğinde olan ilk bölüm başlıyor. İlk bölüm diğer 4 bölümle kıyaslandığında daha kısa. İlk bölümde karakterleri tanıyorsunuz ve her karakterle aşağı yukarı eşit derecede etkileşimde bunuyorsunuz. 2., 3., 4. bölümler gelişme niteliğinde ve her bir bölüm bir heroine'ye ayrılıyor, önce her bölümün başında protagonist'in bir "flasback" (eskiyi hatırlama) sahnesiyle karşılaşıyorsunuz. 5. bölümse sonuç niteliğinde ayrıca bir de süprizle karşılaşıyorsunuz (hikayeye başladıktan bir süre sonra o süprizin ne olduğunu tahmin edebileceksiniz ama o süprizle nasıl karşılaşacağınızı asla tahmin edemeyeceksiniz, bende şok etkisi yapmıştı :shock: ). Bölümün sonunda, kapanış sinematiğiden sonra, seçtiğiniz seçeneklere göre aynı zamanda bir epilog niteliğinde olan 5 ending'ten (oyun sonu) birine giriyorsunuz.



Hikayede bizim dünyamız, dünyamızdaki ülkeler, hukuk kurallarımız ve kanunlarımız Kenichi'nin tutkunu olduğu bilim kurgu romanları serisinin bir parçası. Kenichi "o romanlarla" kendi dünyasını sık sık kıyaslıyor.

İlginç bir bilgi, Kenichi kasabaya adımını atmasından ending'e kadar tam olarak 99 gün geçiyor (tek tek saydım) ve her bir günü tek tek yaşıyorsunuz, yani hikaye birden 2 hafta sonrasına atlamıyor (3. bölümdeki Kyouko-san'ın Touka'nın obligation'ının kaldırılması için gönderdiği belgeden sonra bir beş gün atlanıyor, 3. bölümden 4.'ye geçerken bir gün atlanıyor, bi de zindandaki (hapishane diyemeyeceğim) bazı günler, bunlar hariç her bir günü tek tek yaşıyorsunuz).

En utangaç, çekingen ve ürkek heroine ödülünü Natsumi'ye (main heroine) gönderiyorum eğer okursanız bana hak vereceksiniz. Eğer bizim Kenichi onun osananajimi'si (çocukluk arkadaşı) olmasaydı protagonist olmasına rağmen onu ancak rüyasında görürdü (zaten onun osananajimi'si olmasaydı protagonist de olamazdı ya, neyse).

Hikaye "medium" (10-30 saat) kategorisinde yer almasına rağmen bana en az "long" (30-50 saat) gibi geldi. Kanon'dan aşağı yukarı %25-30 daha uzun.



Hikayede ses efektkeri ve müziklerin yanında seslendirmeler de var. Her zamanki gibi en önemsiz figuranların bile seslendirilmesi yapılmış :D . Protagonist seslendirilmemiş. Müziklerse ortamlara son derece uygun ve güzel :) . Sinematik müzikleri de ayrı bir güzel.



Şimdi asıl konulardan birine gelelim. Oyunu çalıştırmak öyle kolay değil. Önce oyunu çalıştırmak için DVD gerekiyor, yani eğer "Daemon Tools" kullanıyorsanız oyun çalışmayabilir. Ben kullanmadığım için emin değilim, açmak için Daemon Tools gerektiren görsel romanların hepsini o programı kullanmak yerine boş bir DVD'ye kaydederim, kayıt işlemi bittikten sonra DVD'yi çıkarıp tekrar taktığımda oyunu normal bir şekilde kurarım. Aynı işlemi bunda da denediğimde o sırada DVD takılı olmadığı için onu takmamı istedi, taktığımda çalıştı.

İkinci olarak dil probleminden dolayı oyunu normal bir şekilde kurarak açabilmeniz mümkün değil. Önüzde iki seçenek var:

1) Başlat'a basın. Denetim masasından "Saat, Dil ve Bölge"ye gidin. Bölge ve Dil'e tıklayın. Üstten yönetimsel'i seçin. "Sistem yerel ayarlarını değiştir" tıklayın ve Japonca'yı seçin (benim işetim sistemim Windows 7, bu işlem diğer işletim sistemleri için birazcık daha farklı olabilir). Sisteminiz yeniden başladıktan sonra oyunu ve yamasını kurun. Oyun normal bir şekilde çalışacak. İşiniz bittikten sonra aynı yolu tekrar izleyerek tekrar Türkçe'ye alın. Bu seçeneğin sorunu oyunu her açmak istediğinizde aynı işlemi tekrar tekrar uygulamanız gerektiği. Gelelim ikinci yola.

2) Aynı yolu bir kereye mahsus olmak üzere uygulayın (Başlat'a basın. Denetim masasından "Saat, Dil ve Bölge"ye gidin. Bölge ve Dil'e tıklayın. Üstten yönetimsel'i seçin. "Sistem yerel ayarlarını değiştir" tıklayın ve Japonca'yı seçin. Sisteminiz yeniden başlatıldıktan sonra oyunu ve yamasını kurun). Aynı yolu tekrar izleyerek tekrar Türkçe'ye alın. Sonra "AppLocale" programını indirin ve oyunu AppLocale vasıtasıyla açın (dil seçmeniz gerektiğinde en alttaki dili seçin). 1,32 mb'lık bir program sayesinde her seferinde aynı işlemi tekrarlamaktan kurtulan. Sadece oyunu sileceğiniz zaman dil ayarlarını tekrar Japonca yapmanız gerekiyor.

Başka hiçbir yöntem oyunu çalıştırmanızı sağlamayacak. Oyunu direkt olarak yüklemek ya da AppLocale vasıtasıyla yükleyip çalıştırmak gibi.



Son olarak oyunun "Sharin no Kuni, Yuukyuu no Shounenshoujo" adında bir fandisc devamı var. Fandisc Houzuki'nin anılarını ve Kenichi'nin babası Higuchi Saburou'yla beraber girdiği son sınavı anlatıyor. Ama ben okumadım.



Evet bu sefer her zamankinden daha fazla uzattım çünkü "Wind -A Breath of Heart-"la beraber en favori iki görsel romanımdan birini oluşturuyor. Konusunun orijinalliği ve hikayesi açısından en beğendiğim görsel roman oldu :) . Zaten vndb'de en yüksek "rating"e sahip görsel romanlardan biri. Şimdi linkler :D :

Bu vndb linki http://vndb.org/v57 ayrıca burdan karakter tanıtımlarına da ulaşabilirsiniz, ama okumadan eğer seçili değilse "hide spoilers"ı seçmeyi unutmayın
Bu indirmek için link http://erogedownload.com/downloads/sharin-no-kuni-himawari-no-shoujo/
Bu da walkthrough http://www.gamefaqs.com/pc/930347-sharin-no-kuni-himawari-no-shoujo/faqs/61525. Walkthrough spoilersızdır.

İyi eğlenceler :D !
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Yine harika bir inceleme ile karşımızda olmandan dolayı büyük bir sevinç duyuyorum :D Merak etme şu final sınavımı verince incelemelerime devam edicem ama hiç kimsenin uğramadığı şu foruma hala inceleme yazman bile çabalamamı sağlıyor.

Er yada geç bir gün bu görsel romanı da okuyacağım ama Kanon'u bile 27653 adet işle uğraşmam yüzünden okuyamadığımdan ne zaman sıra gelir bilmem :D
Yine harika bir inceleme ile karşımızda olmandan dolayı büyük bir sevinç duyuyorum

Sadece beğendiğim görsel romanları sizlerle paylaşıyorum canım büyütülecek birşey yok :oops: :D . Arka arkaya hep güzel görsel romanlarla karşılaştım ondan incelemeler de arka arkaya geldi :D . Ama dediğim gibi bu özellikle hoşuma gitti, konu ve hikaye son derece mütiş ve orijinal ve belki de uzunluğundandır ama 60'ın üzerinde müzik var :) . Ayrıca protagonist de epey takdirinizi kazanacak, hikayenin ilk günü gıcık olabilirsiniz ama sonra size kendini fazlasıyla affetirecek, Proactive Protagonist'tir kendileri :D . Kanon'dan daha çok hoşuma gitti benim.

Ama önümüzdeki 4-5 ay inceleme beklemeyin benden çünkü Katawa Shoujo (görsel romanlarla tanışmamı sağlayan yapım :) ) diye 1 yıldır beklediğim bir görsel romanın full versiyonu çıkacak 4 Ocak'ta, onu okumam 1 ay falan sürer heralde, ondan sonra da Clannad'a başlamayı planlıyorum onun da tam uzunluğunu bilmiyorum ama kalkıştığım en uzun yapım olacak hem de açık arayla, (şimdiye kadar okuduğum en uzun yapım Sharin no Kuni, Himawari no Shoujo'uydu 23 günde falan bitirdim yanılmıyorsam) o da 3 ay sürse ancak ondan sonra bir inceleme bekleyin benden. Clannad'ı şöyle bir vndb'den inceledim, taglarına, konusuna, açıklamasına, ekran görüntülerine falan baktım epey hoşuma gidecekmiş gibi duruyor, ayrıca vndb'deki en yüksek skora sahip ikinci görsel roman (birinci Muv-Luv Alternative), o yüzden onun incelemesi o ana kadar yapılmamışsa benim yapmam kuvvetle muhtemel. Belki bu süre zarfında bir anime incelemesi yapabilirim ama emin değilim.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Yapımcı firmanın başka bir oyunu olan G-Senjou no Maou'yu oynamıştım, senaryosu iyi ve özellikle sonuyla çok etkileyiciydi. Merak ettiğim bir VN bu da, konusu epey değişik gibi. Gerçi oynanacaklar listem kabardı, buna sıram gelir mi bilmem :D

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu