Muv-Luv ve Muv-Luv Alternative

Sizlerle en son okuyup bitirdiğim ve cidden büyük keyif aldığım bir görsel romanı paylaşmak istiyorum. Yazıyı uzun tutmayacağım, ne de olsa herkesin zamanı kıymetli.

Muv-Luv için kısaca bir aşk ve cesaret hikayesi ya da epiği diyebiliriz.

Hikayemiz Takeru adlı baş karakterimizin, bir gün uyandığında yanında yatan güzel bir kızı fark etmesiyle başlıyor. Bunu çocukluk arkadaşı Sumika'ya nasıl anlatacağını hesaplarken, okula varıyor ve bu kızın okula yeni transfer olduğunu, adının Meiya ve kızın büyük bir şirketin varisçisi olduğunu öğreniyor. Ardından garip bir aşk hikayesi başlıyor.




Buraya kadar anlattığım her şey Muv-Luv Extra olarak geçiyor ve hikayeye bir giriş niteliği taşıyor. Meiya ve Sumika'nın yollarını bitirince Muv-Luv Unlimited başlıyor. Bunun ikiside Muv-Luv'un içinde oldğunu belirteyim akıl karışıklığını engellemek için.

Unlimited'te ise, baş karakterimiz Takeru, bir gün uyandığında kendini BETA adı verilen uzaylıların işgali altında olup, onlarla büyük robotların kullanılarak çarpışıldığı, dış görünüş olarak kendisininkine benzeyen fakat farklı bir dünya da bulur.
Bunun üzerine kendini rüya gördüğüne ikna eden Takeru, bundan elinden geldiğince keyif çıkarmaya karar verir.





Aslında buraya kadar oyun kendi dünyasının temellerini atıyor. Genel olarak Muv-Luv'un tümünü tamamlamak romandan tam keyif alınmasını sağlasa da burada İngilizce bir özet var. Okuyup direkt Altenative'e geçmek isteyenlerin haberi olsun.

İşler asıl Muv-Luv Alternative'de açılmaya başlıyor.

Altta yazacaklarım Unlimited'in sonu ile ilgili spoilerlar içerir.

Unlimited'in sonunda Dünya'nın yok oluşuna tanık olan Takeru, kendini tekrardan Unlimited'in başında ortaya çıktığı tarihte bulur. Dünya'nın hazin sonunu engellemek isteyen Takeru, bunun için Alternative IV adlı projeyi tamamlamanın tek çaresi olduğuna karar verir.

Benim Muv-Luv ile ilgili görüş, düşünce ve deneyimlerime gelecek olursak: cidden harika bir deneyimdi.

Extra ile başladığımda karakterleri ve klişeleri gördükçe oflayıp pufluyordum. Cidden Extra az biraz anime-manga bilgisine sahip birisi için sıkıcı bir deneyim olabilir ama Alternative'i okudukça buna değdiğini anlıyorsunuz. Birde ilginç bir şey, Extra bitince o kadar da kötü gelmiyor. Hem bazı karakterler ve yapılan göndermeler cidden harika ve komikler.

Extra'dan sonra Unlimited açılıyor ve oyun anında bir tür değişimine gidiyor. Harem tarzı karakterlerden ve okul ortamından, savaşın harap ettiği; bir nevi post-apocalyptic bir ortama geçiyor. Burada BETA'nın dünya ile ilşkisi ve geçmişini, Alternative planının ne olduğunu öğreniyoruz.

Alternative'de ise işlerin ciddileştiği yer oluyor. Muv-Luv her ne kadar tonunu Unlimited'de değiştirse de Alternative'de tam anlamıyla değiştiriyor. Okuyacakların okuma zevkinin içine etmemek için burada bahsetmeyeceğim ama, oyunda bir çok kez duygulanacak, karakterlere saygı duruşunda bulunacak, kendinizi bir an müthiş, bir anda kötü hissedeceksiniz olan gelişmelere göre. Baş karakterin yaşadığı gelişimlerse beni benden aldı. Dünyadan habersiz bir harem baş karakteriyken, çakı gibi bir asker oluşu cidden hayranlık uyandırıyor.
Ayrıca okuyacaklara söylüyorum, kendinizi Yuuko-sensei tarafından yapılacak olan aşırı bilgi yüklemelere hazırlayın. Bazen uykunuz gelse de dinleyin, hikaye oralardan açıklanıyor.
Bir diğer bahsetmek istediğim konu, ortamın yaratılmasına harcanan emek. Detaylara gösterilen özen bunun bir atımlık olmadığını, dallara ayrılarak genişleyebilecek bir evren olduğunu hissettiriyor. Ki yapımcı firma age, oyuna bir çok yan hikaye çıkardı görsel roman yahut, hafif roman şeklinde.
Romanda özellikle ABD ciddi anlamda gerçekçi bir biçimde aktarılıyor. Olaylar ardına aldıkları politik ve askeri tavır ve kararlar, şu anda bir uzaylı istilası olsa cidden böyle yaparlardı dedirtiyor.

İlk oyun, tamamlanma yüzdesine göre 30 ila 60 saat arası sürüyor. Alternative ise okuma hızınıza göre 80 ila 100 saat.

Teknik konulara gelirksek, oyun neredeyse her bilgisayarda çalışabilecek kadar hafif. Benim netbookta rahatça çalışıyor. Hatta pek keyifli de oluyor, herkese tavsiye ederim.
Kurulması için System Locale'in Japonca olması lazım. Sitedeki şu adresteki rehberden yapabilirsiniz. Yazanların eline koluna sağlık. Windows 7 kullananlar, sisteminizin Ultimate olması lazım. Yoksa ekstradan bir dil yüklenemiyor. Başıma geldi oradan biliyorum.
Ses ve grafiklere yada çizimlere geçersek. Sesler ve seslendirme çok kaliteli. Ses sanatçıları iyi iş çıkartmış. Bazı bayan karakterlerin sesi başta kulak tırmalasalar da sonradan ona da alışıyorsunuz. Oyunda bulunan her konuşma seslendirilmiş. Yalnızca baş karakterin, belli başlı sahneler dışında seslendirmesi yok.
Arka plan ve karakter çizimleri kaliteli. Çok kaliteli diyemiyorum eminim daha kalitelileri vardır ama göze batan bir durum söz konusu değil. Oyunun bazı yerlerinde 3 boyutlu sahneler mevcut. Bunlarda keyif bozacak türden değil. Robotların savaşları detaylı ve kaliteli. Alternative, bazı yerlerde size anime izliyormuş hissi verebiliyor. Kişisel bir not olarak da, bir görsel romandan beklemediğim hareketlilik vardı görsel açıdan.

Muv-Luv için rehber var ama, Alternative tek bir yoldan gittiği ve tek bir sonu olduğu için rehbere ihtiyaç duymuyor. Arada yaptığınız seçimler oyun içindeki bazı şeyleri değiştiriyor, o kadar.

Biliyorum, kısa olsun dedim ama bu kadar kısaltabildim. Daha yazardım ama, okumayanların beddualarını çekmemek lazım.

Herkese tavsiye ediyorum. Özellikle mecha ve sci-fi hayranlarına göre biçilmiş kaftan. İçinde poitika ve buna bağlı olarak entrikalarda bulunuyor, eklemek istedim.

Muv-Luv'da anlatılan hikayedeki bazı şeyler belki başka mecralar tarafından defalarca kullanılmış şeyler. Ama Muv-Luv bunları kendi içinde yoğurup, kullanmasını iyi biliyor. Bitirdiğinizde aklınızda yer etmesi bunun kanıtı bence.

Not: Oyunda pek tabi ki seks sahneler var. İsteğe bağlı olarak bunları ctrl'ye basıp geçebilir, ya da... Anladınız işte... :D

Faydalı linkler;
Muv-Luv
Muv-Luv Alternative
Son olarakta Google en büyük dostunuz. :D
Şimdiye kadar çevrilmiş ve hatta uzun bir sürede öyle kalacak gibi görünen en iyi visual novel serisinin,Hani en iyi demiyeyim zevk meselesi ancak okuyupta ilk 3üne dahil etmemiş insan pek görmedim ben, 0 yorum alması gerçekten üzücü.Şimdi yorumlamaya nerden başlasam ve ne yapsam spoiler olmaz bilemiyorum, Elimden geldiğince kısa sıkmadan ve spoilere girmeden anlatmaya çalışayım yinede,Ancak en baştan şunu belirteyim "ben visual novel severim" diyen herkesin mutlaka okuması/oynaması gereken bir yapım.Bende pek bir mecha seven değilim ancak mecha sevip sevmemeniz veya diğer türlere karşı olan duygularınız hiçbir şekilde bu visual novelın mükemmelliğini etkilemiyor.

Genel bir bakacak olursak,Oyunumuz 3 parçadan oluşuyor daha doğrusu 3 oyunun birleşimi "MuvLuv" dediğimiz visual novel serisi.Muvluv Extra-Muvluv Unlimited & Muvluv Alternative.Öncelikle dışardan baktığınızda bu unlimited veya alternative size fandisk tarzı bir hava verebilir ancak öyle olmadığını hatta tam tersi olduğunu bilmenizde fayda var.

Oyunların en büyük Artısı okuyucuyu elinde tutma özelliğine sahip,Oyundaki atmosfere çok fena kapılıyorsunuz yani derinden etkiliyor sizi resmen.1. Oyunumuz olan Extra buna zemin hazırlıyor,Moege tarzı başlıyor ve açıkçası biraz uzun sürüyor bu moege kısmı school life comedy tarzı gidiyor eğer pek bu tür sevmiyorsanız belki buraya kadar sıkılabilirsiniz.Ancak ondan sonra gelen olaylar ve endingler sizde bir küçük çaplı bir şok etkisi yaratıyor önce sizde, ardından unlimitede geçtiğinizde akışa kaptırıyorsunuz kendinizi.Unlimited sonu zaten direk okuyucuda istenilen etkiyi veriyor,Extranın moegesini falan hatırlamaz hale geliyorsunuz "Ne oldu öyle o neydi bu neydi nasıl oldu" tarzı bir moda girmiş durumdasınız.Ardından Unutulmaz oyun ALTERNATIVE geliyor ki muvluv serisini şuan çevrilmiş en iyi oyun yapanda budur diyebilirim.Heralde muvluv oynamayı düşünen biri için yapılabilecek en büyük kötülük alternative'den spoiler vermektir. Coup D'etat Arc'ı veya Endingi unutabilmek mümkün değil zaten oynadıktan sonra uzun bi süre buralar aklınızı kurcalıyor,etkisi altında kalıyorsunuz. Size oyundaki olayları yaşatıyor desem yeridir sanırım,Özellikle bazı sahnelerde ana karakterin o anki umutsuzluğunu öyle bir hissediyorsunuzki böyle siyah bulutlar oluşuyor resmen üzerinizde depresifleşiyorsunuz.Bazı yerler oluyor ağzınız açık kalıyor üzülüyorsunuz ancak hiçbi karaktere birşeyde diyemiyorsunuz, Çok ilginç gerçekten yani spoiler vermeden başka nasıl anlatabilirim bilemiyorum.

Başka bir olumlu yanı ise oyun çok Gerçekçi.Yani Zobununda dediği gibi "şu anda bir uzaylı istilası olsa cidden böyle yaparlardı " dedirtiyor,Hiçbir şekilde plotholes falan yok.Gerçekten Masterpiece.

Teknik açıdan çok fazla söylenecek birşey yok.Zaten o atmosferde farketmiyorsunuz,Yinede kabaca birşeyler söylemek gerekirse Seslendirme ve Ost gayet güzel bir iki karakter haricinde karakterlerin o an yaşadığı olaylara kendilerinide kaptırmış seslendirenler yani o atmosferi yaşamanızda onlarında etkisi var,Çizim bakımından Kaliteli ancak abartılacakta bir yanı yok,Zaten yeni bir oyunda değil Muvluv 2003 de Alternative 2006da çıkmış oyunlar öyle bir kamidori falan beklememek lazım.

Benim diyeceklerim bu kadar,Elimden geldiğince spoiler vermeden anlatmaya çalıştım ancak arada kaçtıysa kusura bakmayın,Zaten böyle küçük birkaç cümleden keyfi kaçacak bir oyun değil,Direk sonda olanları söylesem bile tadınızın kaçacağını hiç sanmıyorum yani.


Bu arada unutmadan Tanıtımda güzel olmuş eline sağlık yiğit,Sende olmasan muvluv gibi bir başyapıt unutulup gidecek valla :D
Direktman alternatiften başlamak ve sadece onu okumak uygun olur mu? Yoksa diğer versiyonunu da okumalı mıyım okuyacak olsam?
Alternative Başında Önceki oyunlarda geçenler hakkında kısa bilgi veriliyor,Yani teknik açıdan direk alternativedende başlayabilirsin ancak kesinlikle önermem.

Oyun konu & Derinlik & Ayrıntı & Nerdeyse hiç plot holes olmaması gibi birçok yönden başarılı bir yapım,Ancak benim en çok demiyeyim ama en hoşuma giden özelliklerinden biri çok güzel Atmosferi yaratmasıydı,Tabi buda diğer oyunlar yardımıyla oluyor.Yani Extra ile Unlimitedi atlarsan alternative'in sana yaşattığı o duyguları tam anlamıyla hissedemezsin diye düşünüyorum.Extra genel olarak Moege görevi görüyor oyunda,Ancak boş fanservis değil ; Karakterleri okuyucuya bağlıyor,Bununla birlikte ilerde başlarına birşey geldiğinde derinden etki yaratıyor okuyucuda , Hikaye iyise keskin hale geldiğinde ana karakterin yaşadıkları duyguları okuyucuda yaşayabilsin mantığı ile yapılmış ve son derece başarılı olduğunu söylemeliyim hani özellikle bazı sahnelerde anlatılması güç bi rage moda giriyor insan.

Unlimited ise Hikayeyi bağlayan oyun, Alternative kadar Extreme değil ancak bol miktarda Aksiyon vs var 2si arasında geçiş görevinde desem yeridir heralde.

Kısacası Bence pek uygun olmaz,hani böyle bir oyundan alacağın zevki azaltmak istemezsin bence.Zamanın yoksa başka zamanda oynamanı tavsiye ederim direk Alternative'e geçmek yerine.Biraz geç oynamış olursun ama böyle bir zevkten mahrum kalmazsın en azından,Yinede karar senin.
Yorum için teşekkürler Burak. Cidden daha çok kişinin okuması gereken bir roman bu.

Soru için cevap verilmiş ama bende yazayım, atmosferi daha iyi yakalamak istiyorsan baştan başla, vaktim az diyorsan, tanıtımdaki linke tıklayıp, özetleri oku ve direkt Alternative geç. Bana kalırsa baştan başla, seçim senin.
Muv-luv Extra'ya dün başladım, konuları pek detaylı inceleme alışkanlığım olmadığı için epey şaşırdım. Okul-harem tipi bir Vn için gayet eğlenceli gidiyorsa da o meşhur Alternative'i çok merak ediyorum. Oyunu bitirdikçe bu mesajı editlerim. İlk izlenimlerim:
-Çok değişik görsel efektler kullanılmış, değişik bir tat vermiş oyuna.
-Seslendirme ve müzik fena değil.
-Çizimler zamanına göre iyi sayılır.
-Baya eğlenceli, espriler fena değil.
Öncelikle edit seçeneği olmadığından veya nerde olduğunu bulamadığımdan, yetkililerden bunu üstteki mesajıma eklemelerini rica ediyorum.

İki haftalık yoğun bir oynama programından sonra sonunda bu efsaneyi bitirebildim, beklediğim gibi favori Vn'lerim arasında yerini aldı. İnceleme yazmayı pek beceremediğimden yorumumu madde madde yapacağım, ilk Muv-Luv:
-Extra başta biraz gereksiz gelebilir ama oynamanızı öneririm. Hem karakterleri iyice tanıyorsunuz, hem kendinize yakın hissediyorsunuz. Zaten common route'un oranı uzun, bir sonu bitirirseniz diğer sonların her biri 1-2 saat sürmez. Kaldı ki Unlimited'a geçmek için 2 son yeterli. Oyun toplam 30 saat civarı.
-Unlimited'ı oynamak özellikle Alternative'in başında alacağınız zevki çok arttırıyor, kesinlikle öneririm.
-En başta aslında bazı seslendirmeler hoşuma gitmemiş olsa da sonra alıştım. Müzikler de fena değil. Açılış ve kapanışlardaki müzikler dinlemeye değer. Sesler genel olarak iyi.
-Oyun 2003 yapımı, buna rağmen CG'ler, sprite'lar ve arkaplanlar gayet güzel. Özellikle CG'ler için çok uğraşılmış belli.

Efsanevi oyun Alternative'e geçelim:
-Oyuna başlar başlamaz karşınızda farklı bir oyun olduğu anlaşılıyor. Özellikle efektler inanılmaz kaliteli. En başlarda Unlimited'i oynadığınız için şükrediyorsunuz.
-Hikaye güzel ancak asıl olay anlatımda. Okumaya başlar başlamaz kendinizi kaptırıyorsunuz, okuduğum en akıcı Vn'lerden biri. Atmosfer sizi içine öyle bir kaptırıyor ki. Gerçi teknik açıklamalar bir Steins Gate veya Ever17 kadar hoşuma gitmedi, ancak Remember11 kadar havada da kalmıyor.
-Çizimler gayet iyi, arkaplanlar ilk oyundan pek farklı değil ancak hala göze güzel geliyorlar. CG yoğunluğu baya yüksek, spritelar da fena değil. Gerçi Japonların böyle ciddi hikayelerde bile moe karakterler tasarlama takıntısını anlayamıyorum da bu zevk meselesi tabi.
-İlk oyuna göre çok fazla aksiyon var. Aksiyon sahneleri anime izliyor tadı veriyor. Özellikle efekt kullanımı çok iyi. Yılları göz önünde bulundurursak okuduklarım arasında ancak Fate Stay Night efekt konusunda yarışabilir.
-FSN demişken belirteyim, eğer FSN'de en sevdiğiniz route Heaven's Feel ise buna hayran kalacaksınız, o nasıl ki diyorsanız ilk onu okumalısınız.
-Seslendirmeler karakterlere ilkinden daha çok yakışmış, müzikler de güzel. Müzikler güzel güzel olmasına da kaç saatlik oyunda biraz tekrar ediyorlar. Oyunu bir kere bitirmek yaklaşık 50 küsür saat sürdü.
-Özellikle şunu belirtmeliyim, oyun cidden +18. Nasıl desem, Vn okuyucuya ağır psikolojik şiddet uyguluyor. Aslında bu konuda çok bilgi veresim var da spoiler olur. Evangelion gibi, ama bunda direkt ana karakterin hissettiklerini hissettiğimiz için çok etkileyici.
-Vndb puanına kanıp Vn okumaya bunla başlamak istiyorsanız pek çok alternatife sahipsiniz. Bunu okumadan önce biraz deneyime ihtiyacınız var bence.
-Bir de son olarak sonu hakkında yorum yapalım; sonunu ben gayet beğendim ama beğenmeyen az değil. Ayrıca konu hakkında bazı bilinmeyen yerler kalıyor. Ki bence onlar da önemli değil, senaryonun ana fikriyle hiç alakaları yok çünkü.

Sonuca gelirsek, biraz Vn deneyimi olan birinin vakit kaybetmeden, Extra-Unlimited atlamadan, yavaş ve sindirerek oynamaları gereken bir seri Muv-Luv. 100 saate yakın zamanınızı alacak olsa da değeceğine emin olabilirsiniz.
Evet vndb'de olsam necromancer damgası yememek için bu kadar zamandan sonra yorum yazmazdım ama burada o muameleyi yemekten korkmama gerek yok di mi? Neyse ben de bu ikiliyi (ya da üçlüyü?) birkaç gün önce bitirdim ve yorumumu eklemek istiyorum.

Öncelikle bu görsel romanın en çok tartışılan ve arkadaşların da üzerinde durduğu konuya değinmek istiyorum. Pek çok okuyucu vndb'de en yüksek skor alan Muv-Luv Alternative'i görüp ve Muv-Luv'un da puanlama açısından onun epey gerisinde kaldığını da görünce hiç Muv-Luv oyalanmayıp direk Alternative'e geçmek istiyorlar. Ben hiç tavsiye etmiyorum çünkü bu iki görsel romanı bir bütün olarak görmek ve tek bir görsel roman gibi değerlendirmek gerekiyor. Bu hiç bi özetin telafi edebileceği bir eksiklik değil. Yani belki biraz extreme bir örnek olacak belki ama direkt Alternative'den başlamak "ben sadece sonunu bilmek istiyorum" deyip sırf Yüzüklerin Efendisi Kral'ın Dönüşünü okumaya benziyor.

Muv-Luv Extra'yı bir prolog gibi görmekte fayda var. Hem karakterleri hem de protagonistin dünyasını tanımanızı sağlıyor. Daha sonra protagonistin hep geri dönmek istediği dünya neresiymiş onu görmüş oluyorsunuz. Ayrıca protagonist hem Unlimited'da hem de Alternative'de bu dünyaları sürekli birbirleriyle kıyaslıyor ki bu kıyaslamaları anlamak için Extra ve Unlimeted'ı oynamak şart.

Unlimited ve Alternative'se aynı hikayenin iki farklı versiyonu gibi. Unlimited protagonistin dünyayı kurtarmak için hiçbir şey yapmadığı Alternative'se canını dişine taktığı versiyon diyebiliriz. Tabi siz Unlimited'ı oynarken hiç de böyle düşünmüyorsunuz (tabi bunda protagonistin Alternative'de sahip olduğu bilgi ve deneyime Unlimited'da sahip olmamasının etkisi büyük). Ancak Alternative'e geçtikten bir süre sonra "ulan bu protagonist Unlimited'da hiçbir şey yapmamış, dünyadan bihabermiş" diyorsunuz.

Yani uzun lafın kısası Alrenative'i Alternative yapan biraz da Extra ve Unlimited diyebiliriz. Extra'yı beğenmeyenlerin az olmadığı gerçek ama bunun en büyük sebebi Alternative'in yanında sönük kaldığı içindir bence, yoksa tek başına değerlendirildiğinde gayet ortalama bir hikaye.

Diğer çok tartışılan mesele hikayenin sonu. Beğenmeyenlerin sayısı az değil. Benim fikrime gelecek olursak son derece tahmin edilebilir bir sonu vardı. Zaten daha farklı bir sona sahip olsaydı tatmin edici olmazdı. Olabilecek en iyi demeyim ama en uygun sona sahipti. Böyle tahmin edilebilir bir sona sahip olduğu için (tatmin edici olmasına rağmen) diğer çok iyi görsel romanların aksine çarpıcı, soluk kesici ya da şok etkisi yaratıcı bir sona sahip değildi. Yani böyle bir görsel romandan bu tarz müthiş bir son bekliyordum ama görsel romanın geri kalanını çok da geçmeyen bir son buldum. Zaten Alternative'e başlarken beklentilerim biraz da vndb'deki puanından dolayı çok yüksekti, bu sonla birleşince mükemmel değil ama çok iyi bulduğum bir görsel romanı tamamlamış oldum. Neyse zaten bu benim kişisel fikrim.

Teknik konulardansa söyleyecek çok da bir şey bulamıyorum. Müzikler, ses efektleri, seslendirmeler, çizimler gayet iyiydi. Özellikle bazı eğitim ve savaş sahnelerini arkanıza yaslayıp izleyin yani, bir görsel romandan ne kadar haraketlilik ve canlılık bekleyebilirseniz o kadar haraketlilik ve canlılık var. Araya, hem Unlimited'ta hem de Alternative'de ara ara oyun içi animasyon sahneleri giriyor. Ayrıca Alternative'in cg yoğunluğu son derece yüksek.

Evet benden bu kadar. Muv-Luv mükemmel bulmadığım ama son derece iyi bulduğum herkese çekinmeden tavsiye edebileceğim görsel roman serisi.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu