İngilizce Clannad?

geçtiğimiz günlerde clannad'ın animesini izleme fırsatı buldum ve o neydi öyle, bu kadar seveceğimi tahmin etmemiştim. neyse efendim, animede değinilmeyen route'ları, özellikle Kotomi'nin route'unu da merak ettiğimden görsel romanına el atma isteği bende peydah oldu. ama vndb'den baktığımda tamamının ingilizceye çevrilmemiş olduğunu gördüm. bu derece popüler bi görsel romanın çevrilmemiş olması anormal geldi. bu bilgi doğru mudur? aranızda clannad'ı bir şekilde okuyabilme yolunu bilen var mıdır? japonca'dan ingilizce'ye çeviri zımbırtıları tek çare midir?
İlk önce Animeyi izledim güzeldi vnyede geçeyim mantığıyla geçerken dikkatli olursan iyi olur,clannad en uzun oyunlardan bir tanesi,yaklaşık olarak 100-120 saat arası bir kategoride geçtiğini belirteyim.Baya bi boş zamanın olması gerekir,he ben beğendiğim karakteri oynar bırakırım diyorsan o senin bileceğin iş tabiki,her ne kadar ben tüm oyunu %100 bitirmeden bir route bitirip bırakma mantığını pek takdir etmesemde neticede indirdiysen bitirmek zorundasın gibisinden bir zorlamada bulunamam ama en iyisi bence oynuyorsan tam oyna.

Uyarımızı geçtikten sonra sordugun soruya gelelim,ingilizcesi var tabiki.Vndb çok sağlam bir kaynak değil,her zaman ona güvenmeni tavsiye etmem,3-4 yıl önce dağılmış grupların projeleri hala çevrilmekte olarak gösteriyor site,doğrusunu söylemek gerekirse vn konusunda ingilizce çok sağlam bir kaynak yok,ortamı takip etmen lazım kim ne yapmış napıyor falan diye.

Orda tamamlanmamış demesinin sebebi yanlış hatırlamıyorsam 1-2 küçük bölüm çevrilmemişti (After storydeydi sanırım ama onuda düzelttiler diye hatırlıyorum oynayalı oldu baya tam emin değilim) ve menü falan japoncaydı bu sebepten.Zaten ayrıntıya girdiğinde ''Fan translation progress report (2008-03-01 update):

Translation: 99.999%
Translation Check: In Progress'' yazıyor,Hatta en son birileri el atmıştı şu menüyü falanda çevirelim kalmasın böyle menü japonca oyun ingilizce diye,araştırırsan bulursun bence. Bulamazsanda menü japonca kalsın zaten sana bir zararı yok benim oynadıgım zamanda menü japoncaydı ve hiçbir rahatsızlık çıkarmamıştı 2 kurcalayıp hangisi save hangisi load oldugunu anlamak haricinde.

Link içinde şimdi arayıp bulmaya üşendim ama,hongfire sakurahana gibi sitelerde rahatlıkla Clannad Voice Version diye bulabilirsin,eğer voice version indirmezsen oyunda sadece arkaplan sesleri olur karakterin sesleri olmaz ona göre.Ayrı ayrı indirmek istersen erogedownload.com da full ingilizce paket+oyun olması lazım,voice paketide üstüne çekersin hongfiredan falan sana kalmış gerisi ister hepsini bi yerden bul ister yarısını erogedownload yarısını hongfiredan çek.

Not: Oyunu oynaman için bilgisayarın dil seçenekleri japonca olması veya AppLocale olması lazım,AppLocale arada bi hata veriyor gidiyor geliyor en sağlıklısı japoncayı kurmak,onuda Sitenin admini bi yerde anlatmıştı zaten tam olarak nerde bilmiyorum ama bakarsan bulabilirsin.

Not2: gecenin saat 4ü oldugundan biraz üşengeçliğim tuttu link falan konusunda,eğer bir sıkıntı olursa söylemen yeterli yardımcı olurum.

Not3: Erogedownloadsa şimdi baktımda altta biri Full paket falan demiş sanırım menüleri falanda çevirmişler onu vermeye çalışmış 31 mart 2011 tarihli yenide daha,bi bak onada istersen.

not4: İngilizce paketi var menüler çevrili değil sadece diyip çıkacaktım gene masala döndü gece gece neyse.
teşekkür yanıt için. rapid benzeri sitelerle uğraşmaktansa nyaatorrents'te bi torrent buldum bakalım şimdilik. o insin onu bi deneyeceğim. full voice ve ingilizce patch de dahil diyor. olmadı erogedownload'da seslendirmesiz hali var onu indirip üstüne sesleri bulup koyarım. bakacağız.

uzunluğuna gelince güzel olduktan sonra uzun olmuş kısa olmuş ikinci planda benim için. hoşuma giderse ki gidecektir suyunu çıkartacağımdır sanırım. ama tabi 2 haftada komple tamamlarım diyemem. fate/stay night'ı nerdeyse 1 yıla yaymıştım, arada ever17'ye felan bakmıştım. bu da sanırım öyle olur. ama ryou'ya hafif kılım var, belki onun route'unu bitirmem ^_^
Clannad'ı oynadığım dönemde oyunun %99'u çevirilmişti. Son kalan o ufak bölüm açılmadan oyundan atıyordu. Uzun zamandır bakmamıştım, illa ki biri çevirmiştir o bölümü.

Şu Fate/Stay Night'ı bir bitiremedim. :D Sanırım benimde 1 seneye yakın oldu. Mübarek destan gibi. Gerçi Clannad'da aşağı kalır değil ama oynadığım dönemde fazlaca boş vaktim vardı. Fate/Stay Night'ı ise ara ara oynuyorum. Elbet o da bitecek. :D
Misae rotasını da tamamladım. Harika bir romance vardı. Key iyi biliyor bu işi. Seiyuular ayrı bir iyi zaten...

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu