2011 Japon Filmleri Festivali

Bildiğim kadarıyla bu sene Ankara'da 8. ve İstanbul'da 7. Japon Filmleri Festivali yapıldı. Gitmiş olanlar varsa izlenimlerini merak ediyorum.

(Evangelion bombardımanı yaşadık)
..........サイコノートズ..........
Evangelion gösterimine gitmek istiyordum ama önceden gideceğim diyen kimseden son gün ses çıkmadığı ve tek başıma gitmenin bir anlamı olmayacağı için gitmedim ben. Giden varsa ben de dinlemek isterim izlenimlerini; Türkçe altyazısı nasıldı Eva'nın, özellikle onu merak ediyorum mesela.
Get a mosaic, quickly!
Altyazı çeviri olarak güzeldi de, düzenleme olarak berbattı. Zamanlama olarak tamamen kaymıştı, ayrıca İngilizce altyazının altında bir de Türkçe altyazı çıkıyordu ki bu kadar saçma şey görmedim, altyazıyı okumaya kalkan sahneleri kaçırır zaten. Bazı yerler hiç çevrilmemişti üstelik. Kısacası İngilizce bilmeden izleyenlerin memnun kaldıklarını pek zannetmiyorum, filmler fazlasıyla güzeldi o ayrı.
O halde ben de kendi izlenimlerimi ileteyim:

Erengy'nin söylediği gibi ben de bir grup ile gidecektim ama sonra işleri çıkınca hepsi vazgeçti, ben tek kaldım. Gidecek grubun temsilcisi olarak tek başıma gittim. İlk defa tek başıma sinemaya gittim ve "en azından 1 kişi olsaydı yanımda" dedim.

Evangelion 1.0 - 2.0
Byousoku 5cm (Saniyede 5 Santimetre)
Laputa (Gökteki Kale)
Evimiz Hakkında Herşey <<< Bu filmin 2. yarısına yetiştim.

Türkiye'deki Türkçe bilmeyenler adına İngilizce altyazıyı koyduklarını düşündüm; ama sonra bu düşünceden vazgeçtim. Film seçiminde gayet başarılı olduklarını söylemeliyim. Özellikle hayatımda ilk defa Mecha anime izlemiş olduğum için Evangelion'un yapısı ve tarzını büyük bir hayranlıkla izledim. Soru işareti bol ve derin bir konuya sahip bir anime imiş (eski serilerine de göz atmam gerekir).
Byousoku 5cm ise duygusal yanı ağır basan bir animeydi. Sonu büyük bir açıklık ile bitiyordu ama bir "sevip de kavuşamama" öyküsü olarak ne ararsak vardı. Ayrıca kesinlikle eklemem gereken bir şey var ki o da kuşkusuz çizimleri idi. Key'in yeni serilerindeki karakter tasarımından sonra bir animede gördüğüm en kaliteli çizimlere sahipdi. Karakter çizimi olarak olmasa da çevre olarak gayet göz doyurucuydu.
Laputa için söyleyecek yok. Miyazaki-san'ın yapmış olduğu ve yine işleniş olarak çok başarılı bulduğum bir anime-film idi. Evangelion'un espri anlayışı ile kıyaslayacak olursam yapıldığı zamanın tarzını 2 seri de bünyesinde taşıyordu. Tarz ve kuşak farkı diyebilirim.

Evimiz Hakkında Herşey isimli film ise Internet'ten okuduğum ve yarısını izlediğim kadarıyla standart bir komedi filmi idi. Çok birşey vaad etmiyor belki ama kendi içerisinde iyi işlenmiş bir filmdi. Japonların da anime tarzına bağlı kalmadan nasıl film yaptığını görmüş oldum. Şimdilik bir eksik yok diyebilirim.

Bunlar daha çok filmler hakkında kişisel izlenimlerim oldu. Sunuşa gelecek olursam:
İstanbul'a göre insan sayısı daha azdı ama yine de ortalama olarak iyi bir kalabalık vardı; ancak Ademania'nın dediği gibi altyazılar tutarlı ve söyleneni karşılasa da senkronizasyon olarak çok kötüydü. Evangelion'ların yarısında İngilizce altyazı ve Japonca birikimimi kullandım. Laputa'da ise başta Türkçe versiyonunu koymuşlardı, sonra orijinale değiştirdiler. Ayrıca Laputa'da bazı yerlerde konuşmalar yoktu, altyazılar vardı sadece. Bu açıdan da altyazının olması bir nevi hikayeyi kurtardı. Bazı önemli konularda çok özensiz davranmışlardı. Umarım gelecek seneye daha dikkatli olurlar *pray.gif*

Anime-film'lere karşı bazı seyircilerin yorumları da çok şaşırtıcı geldi. Sanırım izleyenlerin yarısı animelerin tarzına hazır değildi.
..........サイコノートズ..........
Bu japon filmleri festivaliyle alakalı mı bilmiyorum ama Eskişehir'de de küçük bir anime haftası oldu geçenlerde. Sadece Miyazaki filmi koymuş olmaları üzücüydü. Tabii Ghibli ve Miyazaki hayranıyım, kötü kelam etmem söz konusu olamaz ama neticede otuz kere izlediğim filmler. O günlerde biraz yoğun olduğumdan sadece Nausicaa'yı tekrar izledim ve tekrar hayran kaldım. Keşke bi Eva ya da bi 5cm de görmek nasip olsaydı sinemada. Ama altyazısı dediğiniz gibi olacaktıysa da olmasın daha iyi o ayrı.

Bi de geçen sene Tomino Yoshiyuki'nin geldiği günlerde bi Gundam ve Eva filmleri gösterimi daha yapılmıştı istanbulda. Ben gitmedim ama gidenler abartısız vcd kalitesindeydi demişlerdi. Bu sefer en azından görsel olarak biraz ilerlemişler sizin söylediğinize bakılırsa. Seneye kadar da altyazıları hallederlerse bu iş tamam demektir ^_^

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu