Çalıştıramadığım görsel roman

Dün Welcome to Pia Carrot!! diye bir görsel roman indirdim şu linkten http://www.demonoid.me/files/details/2249665/5562580/ bulana kadar da canım çıktı saatlerce aramışımdır en sonunda torrent olarak bulabildim (bu arada torrentlere pek rağbet etmem mümkünse .rar dosyası bulmaya çalışırım). Neyse görsel romanı bulmak sorundu ama asıl sorun çalıştırmak, hem de ne sorun! Kim bilir kaç tane dvd haşat ettim çalıştırmaya çalışırken, en az 6 galiba.

Neyse dosyayı indirdiğimde bir patch dosyası ve bir .ppf dosyası, 750 mb'lık bir .bin dosyası (sanırım oyunun kendisi) ve 1 kb'lık bir .cue dosyası ve mefx111-.rar dosyası var. O rar'ı açınca da içinde pcfx.exe diye bir program var. O program tam olarak ne işe yarıyor anlamış değilim.

Şu iki linkten yardım alarak oyunu çalıştırmaya çalıştım ama beceremedim http://www.romhacking.net/translations/1372/ ve http://www.pcenginefx.com/forums/index.php?topic=6436.0. Şu adımları uyguladım:

Önce patch dosyasını kullanarak .bin ve .cue dosyalarını patchledim. Sonra normal yolla bu dosyaları bir cd'ye yazdım daha sonra cd hala takılıyken o pcfx.exe programına girerek çalıştırmaya çalıştırdım (boot cd diye bir seçenek var en üstte ona bastım, play seçeneğini de denedim) ama olmadı. Sonra olmayınca aynı yolu kullanarak ama bu sefer imgburn diye bir program kullanarak, önce .bin dosyasını cd'ye yaktım sonra pcfx'ten kontrol ettim olmayınca aynı şeyi başka bir cd'ye .cue dosyası için yaptım yine olmadı. Neyse benzer şeyleri ımgburn programını kullanarak tekrar tekrar denedim ama olmadı.

Denemek istediğim bir görsel roman ve 1996 yılındaki bir görsel romana göre inanımaz kaliteli duruyor.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Verdiğin bağlantıdan ben de indirdim az önce ve çalıştırmayı başardım. Şöyle ki:

    1) DAEMON Tools Lite ile Pia Carrot He Youkoso.cue adlı dosyayı bilgisayarıma bir sanal disk olarak tanıttım, böylelikle oyunu CD/DVD'ye yazmam gerekmedi. (Elindeki DVD'lerden biri muhtemelen çalışacaktır, dolayısıyla bu adımı atlayabilirsin. DAEMON Tools'u kullanacaksan kurulum sırasında Free License'ı seçip yanında gelen Nitro PDF Reader, MountSpace gibi gereksiz şeylere izin vermemeni öneririm.) 2) mefx111-.rar adlı dosyayı çıkarttım ve içinden çıkan pcfx.exe'nin masaüstümde bir kısayolunu oluşturdum. (İstersen bu kısayola "Pia Carrot" gibi yeni bir ad verebilirsin.) 3) Kısayola sağ tuşla tıklayıp Properties/Özellikler'i seçtim. Açılan penceredeki Target/Hedef kutusunun sonuna -cd:X ekledim ve onayladım: "D:\Downloads\Pia Carrot He Youkoso (U)\mefx111-\pcfx.exe" -cd:X Buradaki "X" yerine oyun CD'sinin takılı olduğu (gerçek veya sanal) sürücünün harfi gelecek.

Kısayolu çalıştırmamla birlikte oyun açıldı. Sadece ilk birkaç dakikasına bakabildim ama bir sorun gözükmüyor. Takıldığın bir yer olursa daha detaylı anlatabilirim.
Get a mosaic, quickly!
Evet çok sağolasın sonunda çalıştırmayı becerdim :D . Sorun 3. adımdaymış ki çok da basit olmasına rağmen kırk yıl uğraşsam da akıl edemezdim. Çok teşekkürler :D .

Bu arada dvd'den çalıştırmayı beceremedim nedense (imgburn kullanarak dvd'ye yaktığım için mi?). Her şeyi ayarlayıp kısayola çift tıkladığımda siyah ekran çıkıyordu, o yüzden Daemon Tools Lite kullanarak yapabildim ancak. Bi de dvd'ye yakmadan, sürücüye sağ tıklayıp "diske yaz" diyerek kaydettiğim bir dvd'de deneyeceğim (aslında öyle kaydettiğm dvd'ler de vardı ama çalıştıramayınca biçimlendirmiştim o yüzden yeni dvd satın almam gerek).

İkinci bi şey, patch dosyasını kullanınca yine çalışmıyor. Patch dosyasını .bin ya da .cue dosyası üzerinde kullandıktan sonra söylediğin işlemleri aynen yaptığımda yine çalışmadı (videolarda alt yazı kısmen yoktu belki böyle yaparsam düzelir dedim). Öyleyse neden eklemişler patch dosyasını anlamış değilim, insanların kafasını daha çok karıştırıp yanlış yapma ihtimallerini arttırıyor. Neyse ki indirilen asıl dosya üzerinde hiç değişiklik yapmamıştım, hep o dosyayı kopyalayıp kopyalanan dosya üzerinde yapmıştım bütün değişikleri yoksa yeni baştan indirmem gerekecekti.

Son olarak oyun sanki yeni yüklememe rağmen sanki daha önce başka biri tarafından biraz oynanmış gibi, bazı cg'ler açılmış (tuhaftır bu açılan cg'lerin çoğu internette ararken karşılaştığım ekran görüntüleri) ve karakterin "default name"i değiştirilmiş ama önemi yok zaten oynayacağız nasıl olsa, bunların hepsini bilgi vermek için yazdım sadece.

Tekrardan teşekkürler zaman ayırdığın ve uğraştığın için :D .
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Son adımı ben de ezbere yapmadım tabii. MagicEngine FX'i normal çalıştırdığımda BOOT CD bölümünde oyunu görmüyordu, ben de programı doğru sürücü harfine yönlendirmenin mutlaka bir yolu olacağını düşünerek önce ayarlarını kurcaladım, ardından da internete bir bakındım ve -cd parametresini böyle buldum. Ayar demişken, varsayılan ayarlarla diyaloglar klavyenin D tuşuyla geçiliyor mesela. Diğer tuşlar için pcfx.exe'yi normal çalıştırıp CONFIG > KEYBOARD yolunu izleyebilirsin.

DVD'yi olması gerektiği gibi, örneğin ImgBurn'ün "Write image file to disc" özelliğiyle yazdıysan çalışması gerek. İndirdiğin .bin dosyası oyun CD'sinin bir kopyası; tüm oyun dosyalarının tek bir dosyada toplanmışı (.zip/rar gibi, ama sıkıştırılmamış) olarak düşünebilirsin. Ona eşlik eden .cue dosyasıysa diskin içeriğini tanımlayan yardımcı bir öğeden ibaret. DVD'ye yazarken doğrudan bu dosyaları değil, dosyaların içeriğini yazmak gerekiyor. Ama artık DVD yazmanın -özellikle de bu gibi durumlarda- pek manası yok doğrusu. Ben iş dışında en son ne zaman yazdığımı hatırlamıyorum bile.

Oyunun yanında gelen yamanın niçin ayrıca eklendiği README'sinde anlatılmış. .ppf dosyası MagicEngine FX ile aynı klasöre eklendiğinde otomatik olarak yama yapılıyormuş ve bu durumda patcher'ı çalıştırmak gerekmiyormuş, ama başka durumlar (örneğin evinde gerçek bir NEC PC-FX konsolu olup da çevirisi yapılmış oyunu bilgisayarında değil de orada oynamak isteyenler) için alternatif bir çözüm daha sunulmuş.
Get a mosaic, quickly!
DVD'yi olması gerektiği gibi, örneğin ImgBurn'ün "Write image file to disc" özelliğiyle yazdıysan çalışması gerek.

Denediğimde şöyle bir hata mesajı attı:

"Your image doesn't appear to be of the correct format for burning onto a DVD.

Session 1, Track 1

Image track format: AUDIO/2352
DVD track format: MODE1/2048

Sorry, no conversion between the two formats is possible."

Halbuki Astroburn Lite ile yaktığımda hiç böyle bir hata mesajı atmamıştı (yine de en sonunda oyunu çalıştıramamıştım ya o da ayrı mesele tabi).

dvd'ye yakmadan, sürücüye sağ tıklayıp "diske yaz" diyerek kaydettiğim bir dvd'de deneyeceğim

Evet denedim ve öyle de olmadı, ayrıca Daemon Tools Lite programında "add DT Virtual Drive" ve "add SCSI Virtual Drive" diye iki seçenek var, .cue dosyasını DT olana eklediğimde yine olmadı ama SCSI olana eklediğimde çalışıyor.

Dvd'yi tercih etmemin sebebi çoğunlukla alışkanlık. Belki de çok eski bir bilgisayar oyuncusu olmamın (nerdeyse 20 yılı devirmiş durumdayım oyun oynama konusunda, anlayacağın inanamayacağın kadar küçük yaşta başladım) getirdiği bir geri kafalılık, elimde bir disket, cd ya da dvd olmazsa rahat edemiyorum o yüzden internet üzerinden bir şey satın almıyorum (diğer bir sebep de o satış sitelerine pek güvenmemem, eğer Blizzard gibi dünya çapında bir firma değilse). Ayrıca dvd kullanarak bilgasayarı formatlamama karşı bir nevi yedeklemiş de oluyorum.

videolarda alt yazı kısmen yoktu

Videolarda alt yazı olmayışının sebebi ise çevirmenlerden dolayıymış. Ekstaradan iki metin belgesi (read me dosyaları) eklemişler "opening song - ko-ku-ha-ku" ve "prologue movies" diye onlardan bakmak gerekiyor kısa bir süre için.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu