Hoshizora no Memoria -Wish upon a Shooting Star-



Annelerinin ani ölümü üzerine Kogasaka You (önce soyad sonra ad) ve kız kardeşi Chinami 7 yıl aradan sonra doğup büyüdükleri kasbaya ilk kez dönerler. Ayrılmadan önce çocukluk arkadaşı olan kızla verdiği sözü yerine getirmek umuduyla bir zamanlar beraber yıldızlı gökyüzünü gözlemledikleri gözetleme yerine giden You gözetleme yerinin çitlerle mühürlenmiş olduğunu görür. Yine de içeri giren You orada aynı çocukluk arkadaşı olan kıza benzeyen bir grim reaper'la (cüppe giyen ve tırpanı olan, ecnebilerin Azrail tasviri) karşılaşır.

"Ben de seni bekliyordum You-kun. Sözünü tutuğun için tekekkürler."



You'nun okulundaki astronomi kulübü olan "Tenkuru" hikayede önemli bir yer tutuyor. Ama daha önemli yer tutan şey ise bütün heroinelerin az ya da çok, astronomik gözlemlerle ve yıldızlarla olan ilşkisi.



Hikayede Enforced Playing Order mevcut yani rotaları istediğiniz sırayla oynayamıyorsunuz. İlk ulaşabileceğiniz rotalar Asuho, Komomo ve Isuzu rotaları. Komomo rotası Kosame rotasını açıyor, Isuzu rotası Chinami rotasını açıyor. Bu 5'ini de bitirdiğinizde *** rotası açılıyor (You'nun çocukluk arkadaşı olan kız, adını vermedim çünkü kızın adı bile büyük spoiler, hikayede "the girl from lookout" yani "gözetleme yerindeki kız" ya da You'nun hitap ettiği şekliyle "her" olarak geçiyor, walkthrough'taysa "mysterious girl" yani "gizemli kız" olarak geçiyor). *** rotasını da bitirdiğinizde Mare (grim reaper ya da Japonların tabiriyle Shinigami) rotası açılıyor.

Bu şartlar altında istediğiniz rotadan başlayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem Komomo rotasından hemen sonra Kosame ve Isuzu rotasından hemen sonra Chinami rotasına başlamınızdır çünkü bu rotalar birbirleriyle epey bağlantılı özellikle de ilk ikisi. Ayrıca benim tarafımdan olmasa da Chinami rotasını ilk 5'in en sonuna bırakmanız tavsiye ediliyor.

Her heroine için iki seçenek mevcut (*** hariç). Komomo ve Isuzu rotasını bitirdiğinizde Kosame ve Chinami için ikişer seçenek açılıyor. Karakterlerin rotasına yönelme sırasıysa şöyle Asuho>Komomo>Isuzu>Chinami>Kosame>***>Mare. Şimdi karakterlerin rotasına yönelme sırası demek ne demek? *** rotası açılana kadar eğer her heroine için ikişer doğru, birer doğru seçenek ya da hepsini yanlış seçerseniz otomatikman Asuho rotasına sapıyorsunuz (yani Only Good Endings Türkçe'siyle sadece iyi sonlar mevcut) . Eğer Asuho için diğerlerine göre bir tane eksik doğru seçenek seçtiyseniz Komomo rotası çıkıyor ve yukarda verdiğim sırayla devam ediyor (tabi söz konusu rota açıldıysa yoksa o karakteri atlayıp bir sonrakine geçiyor). *** rotasını açtığınızda her heroine için en fazla birer doğru seçenek seçtiyseniz onun rotasına girebiliyorsunuz. *** rotasında iyice sonlara geldiğinizde eğer daha önce bitirdiyseniz ve doğru seçenekleri seçtiyseniz Mare rotasına girebilyorsunuz. Mare rotası son derece kısa ve diğer heroinelerin ayrılma noktası olan ortak rotanın (common rotue) sonundan çok farklı bir noktada diğerlerinden ayrılıyor. Aşağıda ortak rotaya değineceğim.

Son olarak ilk 5 rotadan her birini ilk kez bitirdiğinizde common rotada *** ile ilgili ufak bir sahne açılıyor o yüzden bu sahneleri kaçırmamak adına her zaman bir rotayı bitirdiğizde save ettiğiniz yerden bir sonraki rotaya ulaşmak yerine ana menüden tekrar yeni oyuna başlamanızı ve o noktaya gelene kadar oto skip yapmanızı tavsiye ediyorum. Tabi seçenekler kısmından sadece okunmuş içeriğin atlanmasının seçili olduğuna dikkat edin.



Görsel roman aynı Sharin no Kuni, Himawari no Shoujo'da olduğu gibi AppLocale istiyor ya da kurmaya başlamadan önce bilgisiyarınızı Japonca'ya ayarlamanız gerekiyor. Ama durum ordaki kadar karmaşık değil. Öncelikle oyunun çalışması için ordaki gibi cd'nin takılı olması gerekmiyor.

1) Oyunu indirdikten sonra sırayla applocale vasıtasıyla oyunu yükleyin (dil seçmeniz gerektiğinde her seferinde en alttaki dili seçin). Sonra "Memoria_update_v11" rar dosyasının açıp içindekileri oyunu yüklediğiniz konumdaki "Memoria" dosyasının içine çıkartın. Daha sonra aktardığınız yerden "Memoria_update_v11" dosyasının içindekileri kopyalayıp "Memoria" dosyasının içine yapıştırın. Sonra "patch"ı applocale vasıtasıyla açıp kurun. Daha sonra önce hoshimemo_full_english_patch_1_0 sonra da hoshimemo_english_patch_update_1_1 normal yolla kurun. Dikkat edin işlemleri verdiğim sırada yapın. Oyunu her seferinde applocale ile açın.

Ya da

2) Oyunu indirdikten sonra başlat'a basın. Denetim masasından "Saat, Dil ve Bölge"ye gidin. "Bölge ve Dil"e tıklayın. Üstten yönetimsel'i seçin. "Sistem yerel ayarlarını değiştir" tıklayın ve Japonca'yı seçin (benim işetim sistemim Windows 7, bu işlem diğer işletim sistemleri için birazcık daha farklı olabilir). Sonra oyunu yukarda tarif ettiğim şekilde ama apllocale kullanmadan kurun (oyunu yükleyin sonra "Memoria_update_v11" rar dosyasının açıp içindekileri oyunu yüklediğiniz konumdaki "Memoria" dosyasının içine çıkartın. Daha sonra "Memoria_update_v11" dosyasının içindekileri kopyalayıp "Memoria" dosyasının içine yapıştırın. Sonra "patch"ı kurun. Daha sonra önce hoshimemo_full_english_patch_1_0 sonra da hoshimemo_english_patch_update_1_1 kurun). İşiniz bittikten sonra aynı yolu tekrar izleyerek tekrar Türkçe'ye alın.



Okurken bazı problemlerle karşılaştım şimdi onlara değineyim.

1) Kelimelerin orta yerde kesilip bir sonraki satırdan devam etmelerini engellemek için seçeneklerden "Staircase Subs Custom" yazı tipini (font) seçin. Eğer bendeki gibi bilgisayarınızı her yeniden başlattığınızda Staircase Subs Custom yazı tipleri arasındaki seçeneklerden kayboluyorsa bunu kurun (yanında sadece Windows 7 için yazıyordu). En kötü ihtimalle bilgisayarınızı her yeniden başlattığınızda hoshimemo_english_patch_update_1_1 yamasını tekrar kurmanız gerekiyor (yorumlarda hep "Staircase Subs Custom"ı manuel olarak kurun diyordu ama ben nasıl manuel kurulacağını bilmiyorum. Eğer üstteki linki bulmasaydım hep bu yönteme devam ediyor olacaktım).

2) Oyunun açılış sinematiği (opening movie) çalışmayabilir ya da oyun onun yüzünden donabilir. "Memoria" dosyasının içindeki "Translation Document"e göre CCCP programını kurarsanız problem çözülüyor ama artık o program her neyse ben kurmadım. Bende oyunda o noktaya geldiğimde (Mare'nin *** adını You'nun hafızasından sildikten hemen sonra) otomatikman sinematiği atlayıp oyuna devam ediyor. Ana menüdeki album kısmından ulaşmak da mümkün değil. "Memoria" klasörünün içindeki "movie" klasörünün içinden de açamadım. Sağ tıklayıp VLC media player vasıtasıyla izleyebildim ancak. Eğer oyun bu video yüzünden donuyorsa videonun adını değiştirebilir ya da silebilirsiniz. Sinematiği online İngilizce altyazılı izlemek için link http://www.youtube.com/watch?v=Q4cDo5lxMeg.

3) Sadece okunmuş içeriği geçme seçeneği sadece common rotada düzgün çalışıyor ama problem değil heroinelerin rotaları birbirinden nerdeyse tamamen farklı olduğu için rotalara girdiğiniz zaman bu seçeneğe ihtiyaç olmuyor. Tek uyarım siz bunları daha önce hiç okumamanıza rağmen hızla atladığı için bu kısımları daha önce okuduğunuzu düşünmeyin. Common rota Kosame yaptıkları için kulüp odasında özür dileyip Komomo'nun Tenkuru'ya katılmasıyla bitiyor. Sonra hangi heroinenin rotasını seçtiyseniz hemen o heroineyle ilgili onun bakış açısından gördüğünüz bir kısım çıkıyor.

4) Mare rotasındaki erotik sahneler hatta bazı erotik olmayan sahneler bile sansürlenmiş durumda (sansürden kastım gerekli bölgelerin hafifçe mozaiklenmesi değil Mare rotasındaki bu sahneler tamamen kaldırılmış durumda). Eğer ben deniz canlılarını çok seviyorum diyorsanız kalabilir ama kaldırmak istiyorsanız şu adımları uygulayın: oyunu yüklediğiniz konumdaki "graph_vis" klasörünü silin. Eğer siz oyuna girdikten sonra bu klasör kendini tekrar oluşturduysa şunu deneyin: graph_vis klasörün içindeki tüm dosyaları silin sonra sırayla sağ tıklayıp "özellikler" diyin sonra "güvenlik"i seçin sonra "düzenle"yi seçip sonra aşağıdan "Yazma" seçeneğinde "İzin verme"yi tıklayıp tamam diyin.

Çevirmenlerin bu sansürü koymasının amacı Avustralya'da (çevirmenler muhtemelen Avustralya'lı) çok sıkı çocuk pornosu kanunlarının olması (gerçi siz gidip sorsanız Mare'ye ben You'dan büyüğüm der ama :roll: ).



Grafikler ve çizimler son derece müthiş hatta şimdiye kadar karşılaştıklarımın en iyisi (aslında bu görsel romana başlamamın temel sebebi de buydu yani beklentilerim öyle fazla da yüksek değildi ama şimdiye kadar okuduğum en güzel görsel roman olabileceğini hiç düşünmemiştim, şu anda benim için liste başı durumda ve o noktayı da kaptırması zor görünüyor). Kamera son derece haraketli ve gerekli yerlere gerekli zamanlarda zoom yapıyor. Animasyonlar son derece fazla bu da görselliğe ayrı bir kalite daha katıyor. Ses efektleri mevcut. Tam 47 parça müzik var ve müzikler gerçekten güzel ve ortamlara ve ruh hallerine uygun (benim özellikle 27., 36. ve sözlü parçalar çok hoşuma gitti). Protagonist (baş kahraman) hariç her karakter seslendirilmiş. Ama figuranlar yok yani demek istediğim figuranların seslendirmesi yok değil figuranlar yok. Yani seslendirilen her karakterin bir de görüntüsü var (bir istisna hariç).

Hikayedeki her heroine hatta belki de her karakter çok olmasa da kendi çapında komik. Bazı espriler birkaç defa tekrarlanıyor ama özellikle o tekrarlanan esprilerin bir çoğu çok komik olduğu için benim canımı pek sıkmadı.



Hikayenin "Hoshizora no Memoria -Eternal Heart-" diye *** ve Mare rotalarının devamına odaklanan bir fandisk yapımı var ama çevirisi ufukta bile gözükmüş değil. Ana oyunu çevirenlerin de bunu da çevirmeye kalkışmak gibi bir niyetleri yok görünüşe göre.



Evet sanırım bu yaptığım en uzun inceleme oldu, artık bu görsel romanın en sevdiğim olmasından mıdır, yoksa giderek inceleme hazırlama deneyimimin artmasından mıdır bilinmez. Şimdi linkleri verelim :D .

Vndb linki http://vndb.org/v1474 Dikkat! Karakter tanıtımları mevcut olmasına rağmen bakmanızı tavsiye etmiyorum çünkü spoiler içeriyor, spoiler kapalı seçeneği seçili olsa bile!
Çevmenlerin sitesi http://staircasesubs.com/
İndirmek için link http://erogedownload.com/downloads/hoshizora-no-memoria/
Ve walkthrough linki http://www.gamefaqs.com/pc/957636-hoshizora-no-memoria-wish-upon-a-shooting-star/wiki/2-1-english-walkthrough

İyi eğlenceler :D !
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Bilgisayarımın bir türlü tamir olamamasa.Olduğu tüm zamanlarda düzgün çalıştığını kabullenememesi bana ne kadar çok şey kaybettiriyor arkadaş.Muhteşem bir inceleme çıkmış yine ellerinden.Sanki yaptıkça daha iyileşiyorsun bu konuda :D YAzın desteğine geliyorum ama merak etme :P
Vallahi kusura bakmada benim hoşuma gitmedi tanıtım,Daha doğrusu oyunun "tanıtım" kısmı iyide,Tanıtımın 2-3 katı kadar bilgisayar nasıl japoncaya alınır oynarken karşılaştıgın hatalar common route nedir enforced player order nedir falan teknik kısımlara takılmış okunurken bir hayli sıkıyor açıkçası. Onlar için özel bir rehber ayarlanır,Yoksa her tanıtımda bunları anlatacaksak işimiz gerçekten zor.Oyunda hata almamak için şunu şunu indirip Font olarak şunu seçin, 1 Nisan şakasınıda kaldırmak için şu klasörü silmeniz yeterli tarzında 1 cümlede bitecek bi olayı tekrar tekrar edip boş yere uzattıkça uzatmışsın.Mümkünse bi düzenlemen en olmadı bundan sonraki tanıtımlarda dikkat etmen daha sağlıklı olur hani tanıtımları pek eleştiren bir tip değilim emek sonuçta diye ama bunda aşırı göze batıyor.Birde yabancıların visual novel reviewlerine göz atsan daha iyi olur,bu mesajı aşırı uzatıp konuya gölge düşürmek istemiyorum ama birçok yönden eksik bir tanıtım olmuş.

Birde "Avusturalyada sıkı çocuk pornosu kanunu" olayını nerde duydun bilmiyorum ancak O Yunus olayı sadece 1 nisan şakası amacıyla yapılmış küçük birşey, Yoksa 18 yaş altı karakterler için sex sahnesi olup olmaması hiçbir fan grubu bağlamaz,Nitekim üç oyunun ikisinde bulunan bir durum zaten.

Oyun hakkında yorumu detaylı olarak daha sonra yapmayı planlıyorum şuan uzun uzun karakterleri routelarını falan yorumlayacak vaktim yok malesef,ancak en kısa zamanda onun içinde bir mesaj bırakıcam inşallah.
Teknik konularda o kadar fazla durmamın ve o kadar uzatmamın sebebi belki biraz kaba bir tabir olacak ama bilgisayardan en anlamayan insanın bile sorun yaşamadan oyunu çalıştırabilmesi ve oynayabilmesi içindir. Yani hevesle bilgisayarının başına oturmuşsun tam başlayacaksın tak bir problem çıkacak sonra uğraş dur, çözümünü bulmak için forumları karman çorman et hatta belki saatlerini harca. İnsanın hevesi ne de güzel kursağında kalır. Sonra tam oynuyorsun en heyecanlı sahneye gelmişsin tak bi problem daha... İnsanlar bu incelemeye bakıp problemlerini çabucak halledebilsin, bilgisayardan zerre kadar anlamayan insanlar bile oyunu rahatça kurup açabilsin ve nelerle karşılaşacaklarından haberleri olsun diye o kadar uzun durdum o konuların üstünde, herkes Eren gibi bilgisayar dahisi değil sonuçta hiç uğraşmadan çabucak halledebilsin.

Birde "Avusturalyada sıkı çocuk pornosu kanunu" olayını nerde duydun bilmiyorum ancak O Yunus olayı sadece 1 nisan şakası amacıyla yapılmış küçük birşey

Çevirmenin kendisinden kimden olacak http://staircasesubs.com/2012/03/31/hoshizora-no-memoria-complete-patch-1-0/comment-page-2/#comment-507. Eğer yorumları okumaya devam edersen bu konuyla ilgili başka yorumlar da görebilirsin. İnsanların onun 1 nisan şakası olarak düşümesinin sebebi İngilizce yamanın 31 Mart gibi 1 Nisana çok yakın bir tarihte çıkmış olması.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Onun İroni olduğunu anlayamamış olup ciddiye alman üzücü,Kısacası oda bir şaka.Bundan önce partial patch içindede bir şaka vardı "Cirno Patch" şeklinde ondada common route'daki cgleri değiştirmiş yerlerine touhou'dan karakterler koymuştu,bunada yunus koydu adamın hoşuna gidiyor böyle şeylerle uğraşmak.1 Nisan şakası olduğunu 4chan/jp'de kendi ağzıyla söyledi zaten hala inanmıyorsan archive'den 2-3 hafta önceki VNTL konusuna bakabilirsin ki aslında böyle birşeye gerek yok o trollü senden başka yiyen olmamıştır heralde.

Teknik kısıma gelince,Bu kadar uzun uzuya anlatılacak birşey olmadığı görüşündeyim hala.Oyunun download Linkini vermiyorsun sen,Sadece Tanıtımını yapıyorsun dikkatini çekerim.Zaten adamın oyunu indireceği yerde her türlü açıklama vardır Vn-meido olsun erogedownload olsun paketteki readme olsun hepsi gerekli açıklamaları yapmış zaten.Ama illa belirtmek istedim diyorsanda bu kadar uzun olmasına gerek yoktu 2 cümle ile bitebilecek birşeydi.Hele Route olayı için aşırı derine inmişsin,Oranın özeti "İlk oynayışınızda Komomo,Asuha ve İzusu Routelarına girebiliyorsunuz,Komomo'yu bitirerek Kosame,İzusuyu bitirerek Chinamiyi açıyorsunuz.5 Routeuda bitirdikten sonra Mysterious Girl,Oda bitmesi ardından Mare Route açılıyor" tarzı birşey bir iki satır yani.E sen bunu 15-16 satır ile anlatırsan masal gibi,Üstüne birde AppLocale & Japanese Locale olayına girersen ki ne alaka anlamış değilim zaten resimli rehberi var sitede,üstüne birde aldığın hataları sıralarsan ki buda 20 satırı geçmiş haliyle eleştiri ile karşı karşıya kalırsın.Bi objektif olarak baksan sizinde anlayacağınızı düşünüyorum aslında, Oyun tanıtımı 5-6 satır,Yorumunuz 8-10 satır,Route kavramı & Oyunda aldıgınız hatalar & AppLocale - Japanese locale Toplamda 50 küsür satır.

Hani 1 Nisan şakasını takip etmediğinizden yemiş olmanızı normal olarak karşılayabilirim gerçi dediğim gibi ordaki trollü yemiş insan sayısı çok azdır bence ama,Tanıtımda 15-20 satır kadar Tanıtım & Kişisel görüş varken 50-60 Satır kadar teknik açıklama varsa o tanıtımın bir daha elden geçirilmesi gerekiyor diye düşünüyorum.Neyse daha zorlamaya gerek yok eğer hala böylesinin doğru olduğunu düşünüyorsan dediğim gibi beni pek ilgilendirmez kendim için söylemiyorum sonuçta,Ben zaten oyunu bitirip arşivlemişim tanıtım iyi veya kötü benimle hiçbir alakası yok.Oynayacak insan sayısı azalır sadece emeğin boşa gitmesin diye dil döktüm o kadar.
O linkin yeterli olacağını düşünmüştüm ama anlaşılan yetmemiş. Bana kalırsa onun hala şaka olduğunu düşünen bir tek sensin. Şu ikisini de bir bak bakalım eğer hala şaka olduğunu düşünüyorsan diyecek bir şeyim yok ama ben şaka olmadığına inanıyorum ve görünüşe göre buna inanan da tek ben de değilim.
http://staircasesubs.com/2012/03/31/hoshizora-no-memoria-complete-patch-1-0/comment-page-5/#comment-620
http://vndb.org/t2575#17 17-30 arasındaki yorumlara bak.

Eminim araştırsam daha da bulurum da uğraşmak istemedim.

Ayrıca bizzat görmemiş olsam da daha önce yaptığı şakalardan haberim var ama o bunun da şaka olduğu anlamına gelmiyor.

Zaten adamın oyunu indireceği yerde her türlü açıklama vardır Vn-meido olsun erogedownload olsun paketteki readme olsun hepsi gerekli açıklamaları yapmış zaten

Uzun uzadıya yazmamın sebebi de bu zaten oralardaki açıklamaları eksik, yetersiz veya karmaşık bulduğum ya da en azından öyle bulabilecek insanlar olduğunu düşündüğüm için. Eğer bu yazdığım teknik bilgileri fazla bulan insanlar varsa sadece tanıtım ve yaptığım yorum kısmına bakabilirler. Diğer kısımları illaki okuyacaklar diye bir şey yok.

Son olarak "Enforced Playing Order"la ilgili yazdıklarımı dediğin gibi kendimi tutamayıp biraz abartmış olabilirim. Öte yandan diğer bütün kısımların gerekli olduğunu düşünüyorum.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Abi sana kanıt sundum,Gir 4chan/Jp Archive'ye adamın nick aynı "Insemination ", ya 2 ha 3 hafta önce olması lazım kendi ağzıyla söyledi "bu seferki şakayı abartmışız çoğu kişi sorun yaşadı ama düzeltmekle uğraşmayada üşeniyorum" diye.ShitStorm yaratmayı seven biri sadece o yüzden üstüne gidiyor onun ciddimiş gibi göstermesinin sebebi o.Yoksa Proje başında C&D Yediğinde "Mahkemeye versinler verebiliyorsa,pekte umrumuzda değil yasaymış legalmiş durumları" diyende kendisi.Yani adamı vndb den veya kendi sub sitesinden değil irc'deki birebir dialoglardan veya jpdeki muhabbetlerden biliyorum.Herneyse eğer sen hala "diğer sitelerde ne derse desin ben burdakine inanırım" tarzı bir mantık süreceksen oda farketmez,ister çocuk pornosu olsun ister yunus sevgisi bu kadar takılacağını bilseydim belirtmezdim.

Tanıtımı düzenlememe konusundada baya ısrarcı gibisin,Onada tamam diyip çıkayım işin içinden her ne kadar güzelim oyunun seviyesini düşürüyor gibi görsemde beni ilgilendirmeyen bir konu için bundan daha fazla tartışmaya girmeme hiç gerek yok.Zaten ne kadar tartışsakda fikrini değiştirecek gibi değilsin,Sonuçta Sitede Resimli anlatımı olan,son derece sade bir şekilde gösterilmiş Japanese Locale olayını bile anlatmanın "gerekli" olduğunu ve "Resimli anlatımdan bile anlamayanların bu şekilde anlayacağını" düşündüğüne göre ben ne dersem diyeyim istediğimi aktaramayacağım gibi.
İstesem de düzeltemem tanıtımı bu vakitten sonra üstte düzenle seçeneği çıkmıyor, post'u girdikten sonra sadece birkaç dakika için o düzenle seçeneği gözüküyor.

Şimdi dürüst olmak gerekirse bizim sitedeki o ayrıntılı ve resimli "Japonca Programları Düzgün Çalıştırma Rehberi" tamamen aklımdan çıkmış ama zaten benim kurulum kısmındaki asıl değindiğim ve uzun süren nokta yamaların kuruluş şekli ve sırasıydı. Yani eğer bizim sitedeki o rehberi hatırlasaydım bile sadece 1-2 satır daha kısa olurdu.

Bu şaka mı değil mi olayına gelince, son bir deneme yaparak Insemination'ın kendisine sordum cevap gelirse göndereceğim. Ama şimdi adam bana kesin bir şekilde şaka değil dese bile ben sana bunu söylediğimde senin, onun yine şaka yaptığını düşüneceğine dair kuvvetli bir his var.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Oyunun hataları gideren 1.2 İngilizce yaması çıktı. Kurmak için 1.1 yamasının kurulu olması gerekmiyor ama esas yama olan 1.0'ın bulunması gerekiyor. Font'un kaybolması problemini düzeltebilmeniz için font'u ayrı olarak içeriyor (aynı yukarıda verdiğim linkteki gibi). Ayrıca yunusların kaldırıldığı da söyleniyor ama ben o poblemi çözdüğüm için bizzat kontrol edemedim. Yeni yamanın linki http://www.mediafire.com/?v9eusbz04v1p20c

Son bir not daha vndb'deki karakter tanıtımlarına bakabilirsiniz spoiler içeren kısımlar gizlendi.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
söylediğim gibi sadece şaka olduğunu buda kanıtlıyor sanırım,nitekim yasayla alakalı birşey olsa zaten böyle birşeyle düzeltme imkanları yok.Sadece şakaydı, yapıldı tadı kaçtı bir ay sonrada bundan sonrakileri uğraştırmamak adına düzelttiler.Herneyse o değilde Staircase'in yeni projesini yazmak için gelmiştim aslında ben konuya,bu sefer hard aksiyon içeren bir oyun olmasada aksiyon & romance karışımı vampir ağırlıklı bir oyun olan Dracu-riot'u çevirmeye karar vermişler,aldığım yorumlar baya olumlu Dracu-riot hakkında. Zaten grubun kurucusu Insemination öyle çok ciddi depresif oyunlara girmeyeceğiz moege bazen hafif aksiyon içeren oyunlar çevirmeyi düşünüyoruz diye söylemişti,bu yönde gayet hoş karşıladığım bir oyun oldu Dracu-riot umarım çok uzun bir süre geçmeden karşımıza çıkar.
Geçen ay başladığım Hoshimemo'yu iş güç derken sonunda tamamlayabildim, ve şimdiye dek uzak durduğum bu başlığa artık giriş yapabiliyorum.

Yapıyorum yapmasına da, biraz hayal kırıklığı oldu benim için. Neredeyse gökyüzü aşığı denebilecek bir insan olmama rağmen oyunun ana teması beni pek etkilemedi, sürüklemedi. Bitirdikten sonra Orihime, Hikoboshi ve saz arkadaşlarını üzerine dizip beş yıldızlı pekiyi vermek isterdim, olmadı. Karakterler sevimli olsa da öyküleri iz bırakacak cinsten değildi. Eğlencelik bölümler yalnızca yer doldurmak için eklenmiş gibiydi ve bazen gülümsetmeyi başarsa da çoğunlukla sıkıyordu ve genel deneyime pek az şey katıyordu. Ana hikâyenin dramatik kısımlarıysa, yer yer duygulandırmakla beraber, özetle, zayıftı. Genel olarak -çevirinin bunda ne kadar etkisi var bilemiyorum ama- anlatımı zayıf buldum diyebilirim. Bir de sanırım sözdebilime karşı geliştirdiğim antipati böyle durumlarda ters tepiyor. Her okuduğum anlatıda gerçekçilik kaygısı aramıyor olsam da elektromanyetik dalga spektrumunun bilmemnesi dendikçe klavyemi tırmalamak istedim. Ne yapalım, bu da benim lanetim olsun.

Karakterler arasında net bir sıralama yapamayacak olsam da içlerinden favorim Komomo oldu. Neden derseniz; bir kere ismi çok güzel, değil mi? Ehehe. Şaka bir yana, tsundere olduğu için benden +1 puan kazanıyor olması da bir yana, en sevimli ve sağlam kişiliğin onunki olduğu kanısındayım. Gelecekte kafama eser de tekrar başına oturursam ki yapmadığım şey değil, sadece onun öyküsünü tekrar okuyacağım sanırım (my waifu diyorum, ilişmeyin diyorum).

Hoshimemo'yu bir kenara bırakıp bu başlıktaki tanıtıma gelecek olursam, her şeyden önce içeriğinin düzenlemesi biraz kötü olmuş. Bütünlüğü ve akıcılığı bozmamak adına teknik destek kısımları tanıtımın sonuna iliştirilebilir, ya da daha güzeli, doğrudan ayrı bir mesajda toparlanabilirmiş. Tanıtımın esas kısımları içinse fazla tekrara kaçmamak ve AkuTan'ın da önerdiği gibi bu işi hakkını vererek yapan yabancı blogger'ları takip etmek kendimizi geliştirmek adına faydalı olacaktır.

Son olarak, Avustralya'da oyunlardaki şiddet ve cinsellik konusunda diğer gelişmiş ülkelere göre daha katı -ve bir o kadar da saçma- yasaların bulunduğu bir gerçek. Buraya gelene kadar internetin sağında solunda okuduklarım beni de Staircase'in bu doğrultuda bir karar aldığına az çok ikna etti doğrusu. Fakat uzun uzun tartışmaya değecek bir mesele değil hani; ilgili klasörü silip yoluma devam ettim ben. Şöyle de bir önerim var: Neden her ikisi birden olmasın? Belki de hem bir şaka hem de bir önlemdir yunuslar. Por qué no los dos?
Get a mosaic, quickly!
Öncelikle yorumun için teşekkürler :D .

Hikaye hiç de fena olmamasına rağmen şimdiye kadarki en iyi hikyalerden biri olmadığı bir gerçek. Ama yine de sadece hikaye için puan vermiş olsaydım görsel romana 8/10 vermiştim ben. "Neden 10/10 verdin" diye soracak olursan kabaca protagonisti beğendiğim için diyebilirim. Haklı olarak "sadece protagonisti beğendiğin için 10/10 verilir mi" diye soracak olursan... neyse fazla girmeyelim o konulara.

Elektromanyetik dalga olayına gelince ben o konulara pek takılmadım. Her ne kadar saçma olabilse de görsel romanın demek istediğini anladığım sürece o tarz teknik şeyler ya da "infodumping" denen olay canımı pek sıkmıyor. Tabi benim için en önemlisi hikayenin sonunun belirsiz olmaması (belirsiz olmamasından kastım protagonistin ya da rotasına girdiğim heroinenin ölüp ölmediğinin kesin bir şekilde belli olması, Kanon o açıdan epey bir canımı sıkmıştı). Vndb'de epey uzunca tartıştılar elektromanyetik dalga konusunu, yani anlaşılan bir tek seni uyuz etmemiş bu konu ;) , son olarak aldıkları karar ise bu elektromanyetik dalga olayına kısaca "magic" deyip geçmek oldu. Yine de istiyorsan tartışmayı bir kontrol edebilirsin http://vndb.org/t2575.

Tanıtımımın düzensizliğine gelince bunun için görsel romanın kendisini ya da çevirmenlerini suçlayabilirisin. Onlar yüzünden teknik destek kısmı bu kadar uzun sürdü. Diğer incelemelerime bakacak olursan bu konuları ya birkaç cümle ile geçmiş ya da hiç değinmemişim bile o yüzden de diğer incelemelerde hiç göze çarpmıyor ve rahatsız etmiyor ama bunda epeyce uzun sürdü, ben de pek hoş gözükmediğinin sonradan farkına vardım ama artık çok geçti. Daha önceden farkına varmış olsaydım dediğin gibi teknik destek kısımlarını sona ekleyebilirdim. Ama yine de gereksiz olduğunu hiç düşümüyorum. Özellikle okumaya niyetli ama bilgisayardan anlamayan arkadaşlara çok yardımcı olacağına inanıyorum.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Neyse daha uzatmaya gerek yok öyle böyle kapatalım konuyu,zaten 3-4 kişi bişeyiz heralde şurda onuda aramızda tartışarak geçirmeyelim.
Selam.Oyunu çok beğendiğimi söyleyerek başlıyım.Hort gibi olmasın ama başka sorucak kimse yoktu.Oyunda Asuho rotasını bitirdim ve oyun bitti.Başka bir karakterle daha devam etmedi yani.Ben You'nun çocukluk arkadaşını görmeyi istiyodum oysaki neden böyle oldu? :( Diğer rotalara nasıl devam edebiliriz yardım edebilir misiniz?
Öncelikle merhabalar :) anladığım kadarıyla siteye yeni olduğun kadar görsel romanlara da bi o kadar yeninsin sanırım bu okuduğun ilk görsel romanlardan biri, belki de ilki.

Neyse sorduğun sorunun cevabına gelince, basitçe ana menüden görsel romana tekrar başla. Birçok görsel romanda "common route" (genel rota: bu kısmı hikayenin herhangi bir heroine üzerine pek yoğunlaşmadığı her heroinenin üzerinde aşağı yukarı eşit süre durulduğu kısım olarak kabul edebilirsin) denen kısım vardır. Bu kısımda seçeneklere verdiğin cevaplara bağlı olarak hangi heroinenin rotasına gireceğini belirlersin. Common route'dan sonra da o heroinenin rotasına girersin.

Şimdi Common route'da çoğunlukla çoğunlukla yeni içerik pek belirmez (gerçi bu görsel roman biraz istisna oluyor bu yüzden) o yüzden ben hikayenin 2/3'ünü her seferinde okuyacakmıyım diyebilirsin. Tabiki hayır. Birçok görsel romanda "skip previously read content" ya da "don't skip unread content" gibi seçenkler vardır. Option kısmından bu seçeneği işaretle sonra konuşmaların belirdiği kutunun atındaki skip tuşuna bas. Normalde seçneklerde durmasını saymazsak daha önce okumadığın bir yere gelene kadar sahneler hızla geçecek lakin bu tuş bu görsel romanda tam çalışmıyor gibi gözüküyor o yüzden sen Komomo'nun klübe katıldığı noktada el ile durdur orası common route'nın sonu.

Ayrıca hikayede "enforced playing order" var incelemde ne olduğunu açıklamıştım.

Hikayede Enforced Playing Order mevcut yani rotaları istediğiniz sırayla oynayamıyorsunuz. İlk ulaşabileceğiniz rotalar Asuho, Komomo ve Isuzu rotaları. Komomo rotası Kosame rotasını açıyor, Isuzu rotası Chinami rotasını açıyor. Bu 5'ini de bitirdiğinizde *** rotası açılıyor (You'nun çocukluk arkadaşı olan kız, adını vermedim çünkü kızın adı bile büyük spoiler, hikayede "the girl from lookout" yani "gözetleme yerindeki kız" ya da You'nun hitap ettiği şekliyle "her" olarak geçiyor, walkthrough'taysa "mysterious girl" yani "gizemli kız" olarak geçiyor). *** rotasını da bitirdiğinizde Mare (grim reaper ya da Japonların tabiriyle Shinigami) rotası açılıyor.

Bu şartlar altında istediğiniz rotadan başlayabilirsiniz. Ama benim tavsiyem Komomo rotasından hemen sonra Kosame ve Isuzu rotasından hemen sonra Chinami rotasına başlamınızdır çünkü bu rotalar birbirleriyle epey bağlantılı özellikle de ilk ikisi. Ayrıca benim tarafımdan olmasa da Chinami rotasını ilk 5'in en sonuna bırakmanız tavsiye ediliyor.

Her heroine için iki seçenek mevcut (*** hariç). Komomo ve Isuzu rotasını bitirdiğinizde Kosame ve Chinami için ikişer seçenek açılıyor. Karakterlerin rotasına yönelme sırasıysa şöyle Asuho>Komomo>Isuzu>Chinami>Kosame>***>Mare. Şimdi karakterlerin rotasına yönelme sırası demek ne demek? *** rotası açılana kadar eğer her heroine için ikişer doğru, birer doğru seçenek ya da hepsini yanlış seçerseniz otomatikman Asuho rotasına sapıyorsunuz (yani Only Good Endings Türkçe'siyle sadece iyi sonlar mevcut) . Eğer Asuho için diğerlerine göre bir tane eksik doğru seçenek seçtiyseniz Komomo rotası çıkıyor ve yukarda verdiğim sırayla devam ediyor (tabi söz konusu rota açıldıysa yoksa o karakteri atlayıp bir sonrakine geçiyor). *** rotasını açtığınızda her heroine için en fazla birer doğru seçenek seçtiyseniz onun rotasına girebiliyorsunuz. *** rotasında iyice sonlara geldiğinizde eğer daha önce bitirdiyseniz ve doğru seçenekleri seçtiyseniz Mare rotasına girebilyorsunuz. Mare rotası son derece kısa ve diğer heroinelerin ayrılma noktası olan ortak rotanın (common rotue) sonundan çok farklı bir noktada diğerlerinden ayrılıyor. Aşağıda ortak rotaya değineceğim.

Son olarak ilk 5 rotadan her birini ilk kez bitirdiğinizde common rotada *** ile ilgili ufak bir sahne açılıyor o yüzden bu sahneleri kaçırmamak adına her zaman bir rotayı bitirdiğizde save ettiğiniz yerden bir sonraki rotaya ulaşmak yerine ana menüden tekrar yeni oyuna başlamanızı ve o noktaya gelene kadar oto skip yapmanızı tavsiye ediyorum. Tabi seçenekler kısmından sadece okunmuş içeriğin atlanmasının seçili olduğuna dikkat edin.

Eğer hangi heroinenin rotasına girmek için hangi seçeneği seçmek gerekiyor bilmiyorsan yine incelemenin sonunda verdiğim walkthroughu kullanabilirsin.

Umarım bu yardımcı olur :) .


Son olarak bu görsel romanı seven herkes için iyi bir haber vereyim, fandisk Hoshizora no Memoria -Eternal Heart- çevrilmeye başlanmış :D .Çevirmeye başlayan site bu http://ehtranslation.wordpress.com/ çevirinin durumunu burdan kontrol edebilirsiniz.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Hoşbuldum bende epey şey yazmışsın evet yeniyim daha bu 2. okuduğum roman.Bundan önce canvas ı okuyodum yarıda bıraktım.Chaos;Head başlamıştım oda ilk başlarda kaldı.Onda nerdeyse her sahnede seçenekler çıkardı.Bunda sadece 3 ve ya 4 kere çıktı sanırım.Bende hepsine olumlu cevap vermiştim.Dediğin gibi ''skip previously read content ya da ''don't skip unread content'' bulamadım.''Text skipping'' başlığı altından Text all dedim options da ve oyuna yeniden başlayarak alttan skip diye geçmeye başladım.Hızlıca geçti ilk seçim yapılan yerde durdu.Komomoyla Aoinin okul kapısında ilk tartıştıkları yer.Şimdi bunlara neye göre cevap vericeğimi bilmiyorum.Ben alttakini işaretledim ve tekrar skip yapmaya devam ettim.Sonra üstünde hırkası olan beyaz saçlı bi kız çıktı yolda.Üstteki seçeneği seçtiğimde böyle bi kız çıkmamıştı.Şimdi ben neye göre nerden başlayıp okuyacağımı cidden bilmiyorum.O kızın yoldan geçtiği yerden mi başlayayım? Yoksa dediğin komomonun klube katıldığı yer çok daha ilerde. Biraz zahmetli bi iş kursanda bi sürü sorunu oluyor.Kitap fazla okumam ama bunu severek okudum.
Demek istediğim seçeneği bulmuşsun aslında "skip read'i seç.

Şimdi anlaşılan biraz fazla karmaşık ve uzun yazdım özet geçeyim.

1) "New game"i seç ve hikayeye baştan başla
2) Skip tuşuna bas ve sonra seçeneğe kadar ilerle sonra seçtikten sonra yine skip tuşuna bas bu işlemi Komomo'nun Tenkuruya katıldığı noktaya kadar yap. O noktaya gelince dur ve normal okumaya devam et eğer doğru şeyleri seçtiysen yeni bir rotaya sapman gerekir. Hangi seçeneği seçeceğini görmek için bu walkthrougu kullan http://www.gamefaqs.com/pc/957636-hoshizora-no-memoria-wish-upon-a-shooting-star/wiki/2-1-english-walkthrough
3) Enforced playing order olduğu için şimdi ancak Komomo ya da Isuzu rotasını oynayabilirsin. Komomo rotasını bitirince Kosame rotasını oynayabileceksin Isuzuyu bitirince Chinami'yi. Hepsini bitirince *** rotasını oynayabileceksin.
4) Her bir rotayı bitirdiğinde common rotada o beyaz saçlı kız ile karşılaştığın 3-5'er dakikalık bir sahne açılacak yani toplamada 5 tane. Skipleme özelliği oraya gediğinde otomatik olarak duracak. O sahneler geçince skiplemeye kaldığın yerden devam et.

Yani kısacası skiple, walkthroughu kullanarak doğru seçenekleri seç ve Komomo'nun klübe katıldığı noktadan itibaren normal olarak okumya devam et.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Böyle daha kolay anladım sağol :D Yani her yeni bir rotaya başlamak istediğimde komomonun klübe katıldığı yere kadar saracağım sanırım.Walkthrought için de teşekkür ederim çok iyi oldu bu.Bittiğinde başka serileri de okumak isterim.

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu