Clannad



Evet yine bir görsel roman incelemesiyle karşınızdayım :D . Bu seferki incelemem yine popüler görsel roman yapımcı firması olan "Key"den "Clannad". Vndb'deki en yüksek skora sahip ikinci görsel roman (birinci Muv-Luv alternative). Aslında bu görsel romanı bitirmem en az 3 ay falan sürer diye düşünmüştüm ama 1 ayda bitti. Şimdi incelemeye başlayalım :D .

Lise son sınıfta olmasına rağmen "Tomoya Okazaki" (protagonist ya da baş kahraman ve eğer isterseniz adını menüdeki "Change Name" kısmından değiştirebilirsiniz) okula pek fazla özen göstermez. Sınıf arkadaşları onun için endişelenirler, ama en iyi arkadaşı "Youhei Sunohara" aldırmaz. Tomoya bir kız arkadaş istemez ama kızlar arasında popüler olduğunun farkında değildir. Yine de bir gün okula giderken bir kızla karşılaşır ve hayatı değişmeye başlar...



Clannad iki kısımdan oluşuyor asıl hikaye (school arc veya shool life olarak geçer) ve after story. After story Nagisa (main heroine) rotasının devamı şeklinde ve Tomoya ve Nagisanın yaşamlarını konu alıyor. After story'yi de oynamanızı tavsiye ediyorum, başlarda biraz sıkıcı olabilse de son %15-20'lik kısmı epey duygusal ve etkileyici, okumaya kesinlikle değer :) .



Öncelikle hikayede birçok seçim noktası ve rota var ve muhtemelen bir "walkthrough"a ihtiyaç duyacaksınız. Çünkü belirli rotaları bitirmeden after story'ye başlayabilmek mümkün değil. Öte yandan bu bir walkthrough değil basit bir inceleme ama incelemenin sonunda, muhtemelen çok işinize yarayacak, 2 walkthrough linki vereceğim.



Hikayede bazı rotaların sonunda "orb of light" (ışık küresi) denilen şeyler kazanacaksınız. Orb of light'ınızı kazandıktan sonra ana menü ekranında görebilirsiniz. School arc'ta toplam 8 tane orb of light kazanıp (bir tanesini Fuko için dilek tuttuktan sonra kaybedeceksiniz ve after story'ye geçmenizi engellemeyecek) Nagisa ve Fuko rotasını da oynadıysanız after story açılacak (cg ve müzik modunun açılması için herhangi bir rotada bir kere bitirmeniz yeterli). Yani açıkçası after story'yi oynayabilmek için Ryou ve Baseball rotaları hariç bütün rotaları oynamanız gerekiyor. Geriye kalan 6 orb of light'ı ise after story'de kazanacaksız. Yani bitirdiğnizde elinizde toplam 13 tane orb of light olması lazım (merak etmeyin o kadar orb of light'ı boşuna toplamadınız :) ).

Yine walkthroughlarda "extra fun stuff" diye bir kısımla karşılaşacaksınız. Bazen yapılması gereken rotaların içinde bazen de dışında olan bu kısımlar orb of light'lara ya da after story'ye ulaşmak için gerekli olmasa da genelde epeyce eğlenceliler.

"Skip previously read content" (okunmuş içeriği geç) tuşu hemen hemen her görsel romanda en büyük dostunuz olmanıza karşın (en azından bana göre) bu görsel romanda çok daha fazla öne çıkıyor. Bu tuş ve save özelliği sayesinde aslında walkthrough'larda geçen okuma sırasına göre okumanıza pek de gerek yok, rotaları istediğiniz sırayla okuyabilirsiniz. Sadece eğer sonra okunması gereken rotaları önce okuduysanız sonra tekrar o rotaya dönüp skip previously read content özelliğini kullanarak yeni açılacak kısma hızla ilerleyebilirsiniz. Sadece fazladan birkaç dakikanıza mal olacak buna karşın rotaları istediğiniz sırayla okuyabileceksiniz :) .



Hikayede tuhaf kısımlardan biri Tomoya ve Sunohara nerdeyse bütün okul tarafından "delinquent" yani sorun çıkaran, serseri olarak görülüyor olması. Öte yandan ikisinin tek kabahati dersleri umursamamak ve okula geç kalmak, ama yine de herkes onlara sanki sürekli sorun ve kavga çıkaran, insanlara zorbalık yapan, tehlikeli tiplermiş gibi muamele ediyor, onlarla pek muhattap olmak istemiyor.



Clannad şimdiye kadar okuduğum en komik görsel roman ve bunu da %90 oranında Sunohara'ya borçlu (diğer %5'lik paylar Akio ve Kyou'ya gidiyor). After story'de görsel roman bu eğlenceli karakteri kaybettiği için nerdeyse hiç komedi öğesi kalmıyor (iyi ki Akio var hala hiç değilse) ve hikaye epey monotonlaşıyor, tam artık siz sıkılmaya başlayacakken o son %15-20'lik kısma giriyorsunuz ve okuduğunuza fazlasıyla değdiğini anlıyorsunuz. Sunohara ayrıca bir yan karakter olmasına rağmen en çok gözüken tip (belki eğer after story'yi de sayarsanız Nagisa hariç), yani herhangi bir rotada, rotasına girdiğiniz karakterden az gözüküyor tabi ama yine de bütün rotalarda hatırı sayılır miktarda çıkıyor, öte yandan rotasına saptığınız karakterse sadece kendi rotasında çok fazla çıkıyor, diğer rotalarda, genel olarak, ya zar zor çıkıyor ya da hiç çıkmıyor.Bu yüzden Sunohara toplamda her karakterden fazla gözükmüş oluyor.



Bazı rotalarda ufak tefek çeviri problemleri var ama çok da göze batmayacak boyutta. Aynı cümlenin tekrarı, Tomoya ile başka bir karakter aynı zamanda konuştuğu zaman cümlenin belirmeyişi ya da Fuko rotasında Nagisa'nın adının bazen gözükmeyişi ve yine Fuko rotasının sonunda belli bir seçeneği seçtikten sonra müziklerin kesilişi gibi. Çizimler gayet iyi, seslendirme Tomoya hariç ve figuranlar dahil olmak üzere yapılmış, ses efektleri az olmasına rağmen mevcut. Müzikler görsel romanın uzunluğuna bakılacak olursa belki biraz az olmasına rağmen son derece kaliteli ve acayip havaya sokuyor. Bir de kaliteli bir opening sinematik (açılış jeneriği) mevcut. Ama adına kanmayın siz, opening demesine rağmen Nagisa rotasının school arc bölümünün son kısımlarına gelene kadar çıkmıyor.



Şimdi linkleri verelim.

Bu vndb linki http://vndb.org/v4 bu linkten karakter tanıtımlarına da ulaşabilirsiniz
Bu iki linkten birinden oyunu indireblirsiniz http://erogedownload.com/downloads/clannad/ ve http://kyuryuu.blogspot.com/2011/03/clannad.html
Bunlar walkthroughlar http://soukyuu.emevas.net/CLANNAD_guide.html ve http://www.gamefaqs.com/ps3/991803-clannad/faqs/61132 walkthroughlar spoilersızdır. İlkinde, o rotada bitirebilmek için bazen sadece yanında * işareti olanları seçmek yetmiyor ve baseball rotası sadece ikincisinde yer alıyor.

Bunlar da Türkçe altyazılı anime linkleri http://www.turkanime.tv/anime-detay/Clannad, http://www.turkanime.tv/anime-detay/Clannad-After-Story ve http://www.indiinecek.com/video.php?id=47.

Ama eklemeliyim ki Clannad ne kadar hoşuma gittiyse animesi o kadar hayal kırıklığı oldu bende. Kanon'un animeye uyarlamasıyla kıyasladığımda (başka animesi olan görsel roman okumadığım için ancak Kanon'la kıyaslayabiliyorum) tam anlamıyla berbattı bence. Olayları çarpıtmışlar, eksiltmeler hat safada, yeri ve zamanı değişmeyen olay yok gibi, birbiriyle hiç karşılaşmaması gereken karakterler birbirleriyle çok yakın arkadaş, animede tam iki defa okulun kuruluş festivali vardı, after story bölüm 10'a geliyorsunuz daha yeni after story'ye geçiyor. After story 19. bölümden sonra olayların akış şeklini iyi ayarlayamamış olacaklar ki kalan süreyi nasıl dolduracaklarını şaşırmışlar görsel romanın geriye kalan kısmındaki en küçük ayrıntıyı bile abartarak animeye yansıtmışlar, öte yandan görsel romanda önemli sayılabilecek bazı sahneleri önceki bölümlerde çıkarmışlar. Kappei karakteri'ni tamamen çıkarmışlar, Yukine rotasını ise öyle değiştirmişler ki aklınız hayaliniz durur. Yani bilmiyorum eğer tek başına izlenirse güzel bir anime olabilir belki ama görsel roman uyarlaması olarak rezalet bence. Tek iyi yanı seslendirenlerin hepsi (belki figuranlar hariç) görsel romandakilerle aynıydı yanılmıyorsam.

24. bölüm Tomoyo'nun OVAsı, after story 25. bölüm olması gereken ama orda olmayan online izlenebilir halini bulamadığım sadece indirilebilir halini bulduğum Kyou OVAsı ise verdiğim 3. link. Eğer görsel romana uygun sırada izlemek istiyorsanız ikisini de 18. bölümden hemen sonra izlemek uygun olacaktır ama isterseniz ikisinide animeyi tamamen bitirdikten sonra izleyebilirsiniz.

Hepsi bu kadar iyi eğlenceler :D !

Not: Duyduğuma göre "Clannad" Galler dilinde aile demekmiş.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Yine harika bir incelemeyle karşımızda olman gurur verici.KEsinlikle okunması gereken bir vn Clannad.Ama sadece animesini izledim(Kanon'un da sadece animesini izledim.).Eğer bu iki animeyi kıyaslayacak olursak Kanon'u on defa tercih edebilirim.Size tavsiyem animesini izlemek yerine vnsini tercih etmenizdir yoksa bu vn nasıl olur da vndb listesinde ikinci olur diye kendinize sorabilirsiniz(Ben şahsen hala kendi kendime soruyorum.)
Eğer bu iki animeyi kıyaslayacak olursak Kanon'u on defa tercih edebilirim

Bu.

Clannad'ın vnsine zamanında bir başladım. Uzun bir ara verdim. Okuduğumda da çok yavaş okuyorum. Routeların anca yarısı bitti kaç ayda. Bir gün umarım bitecek.

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu