En son hangi görsel romanı okudunuz?

Yakın zamanda okuduğunuz görsel romanları tanıtım biçiminde anlatmaya üşeniyorsanız, burada kısaca değinebilirsiniz. Ben başlıyorum:

1000 W0RDS
vndb'de rastgele karşıma çıkan bu yapım çok kısa olmasına rağmen gayet hoşuma gitti. Özellikle çizimleri harika.

Mahoutsukai no Yoru
Bağıra çağıra TYPE-MOON desem çoğunuz için yeterli olacaktır sanırım. İngilizce çevirisiyle Witch on the Holy Night ya da kısaca Mahoyo, şimdiye dek görsel anlamda en etkileyici bulduğum görsel roman diyebilirim. Henüz sadece demosunun İngilizce çevirisi bulunuyor ama eminim tam sürümü çıktığında yeni bir klasik olacak.

Osananajimi wa Daitouryou ~My girlfriend is the President.~
"Hafif" bir yapım arayışıyla denk gelip pek fazla beklenti taşımadan başlamıştım buna. İlk bir saatin sonunda, uzun zamandır bu kadar gülmediğimi fark ettim. İlerleyen bölümlerinde tempo biraz düşüyor gerçi ama yine de tavsiye ederim; özellikle de parodilerden hoşlanıyorsanız.

Train of Afterlife
İsmi bu yapımı kısaca açıklıyor aslında, fakat o gizemli atmosferi yaşamak için Train of Afterlife'ı denemelisiniz. 8,32€ şu an için biraz çok geldi doğrusu ama yapımcısını desteklemek adına tam sürümünü de satın alacağım gibi. Çoğu zaman yaptığım gibi önce korsanlayıp sonra alırım muhtemelen, eheh.
Get a mosaic, quickly!
Gerçi birini okuyalı 8 öbürünü okuyalı 4 ay falan oldu ama iki tanesine de biz değinelim :) .

Starwish
Türünün nadir örneklerinden biri olan starwish, space shooter, rpg ve görsel roman karışımı olan kısa, bir gün içinde bitirebileceğiniz bir oyun. Deuce adlı uzay korsanını yönledirirken fedarasyonun neden agresif davranmaya başladığını araştıracak aynı zamanda fedarayon gemilerine karşı savaşıp geminizi güçlendireceksiniz. Oyun sadece internet üzerinden oynanabiliyor indirilemiyor. Daha fazla bilgi için ana site linki: http://starwish.auriplane.net/.

DeIz
Yine bir gün içinde bitirebileceğiniz kısa bir yapım olan deiz okulundaki amatör film yapımcısı olan kıza aşık olan Ceil'i anlatıyor. Görsel romanın yapımcısı olan Mike Inel aynı zamanda Katawa Shoujo'daki animasyonları yapan kişi. İndirme linki: http://gamejolt.com/freeware/games/other/deiz/5995/ ve walkthrouglar: http://mikeinel.deviantart.com/art/deIz-Walkthrough-255970518 ve http://orangekokuhaku.blogspot.com/2011/08/failwalkthrough-deiz-by-mike-inel.html. Dikkat walkthrouglar spoiler içeriyor.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Erengy sayesinde hepimizin okuduğu Ripples'i bu listeye katmıyorum :D

G-senjou no Maou(http://vndb.org/v211): En son bitirdiğim görsel roman. Aslında klasik lise ortamında başlasa da ilerledikçe dallanıp budaklanan epey iyi bir konusu var. Özellikle son bölüm çok iyi.

Katawa Shoujo(http://vndb.org/v945): Bilmeyen var mı ki bunu? Yıllar önce bir resimden esinlenilerek yapılmaya başlandı, tamamen amatör kişilerce yapıldı ve internet üzerinden yayınlandı. Şahsen Japon yapımları kadar olmasa da oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. İki sonunu bitirdim henüz, şimdilik ara verdim.

Kono Yo no Hate de Koi wo Utau Shoujo YU-NO(http://vndb.org/v1377): 1996 gibi bir tarihte çıkmış, zamanında Japonya'da yapılmış en iyi eroge seçilmiş bir yapım. Günümüzde çoğu yapımda görülemeyecek bir konu derinliğine sahip, göze batmayan çizimleri, müzikleriyle çok iyi bir yapım. Aslında görsel roman değil de point and click adventure tipi bir oyun olduğunu eklemeliyim.
Steins;Gate

Steins;Gate Tokyo'nun Akihabara bölgesinde geçiyor. Bir grup arkadaş mikrodalga fırınlarını geçimişe mesaj gönderebilen bir alete dönüştürür. Onlar farklı deneyler yaptıkça kendi zamanda yolculuk deneylerini yapan SERN adlı organizasyon onların izini sürer. Şimdi karakterler onlar tarafından ele geçirilmekten kurtulmanın bir yolunu bulmak zorundadır.

Aslında bugünlerde Clannad'ın 2. sıradaki yerini alıp 2.liğe yerleşen bu görsel roman doğru düzgün bir tanıtımı hakediyorsa da biraz üşendim doğrusu. Eğer bilim kurguya ve özellikle de zamanda yolculuğa meraklıysanız bu görsel romanı kesinlikle tavsiye ediyorum çünkü bu görsel romana en iyi zamanda yolculuk görsel romanı çekinmeden diyebilirim (gerçi gerçek anlamda zamanda yolculuğu pek de içermiyor ama... neyse daha fazlasını söylemek spoiler olur).

Hikaye gerçekten çok kaliteli ve özellikle 6. bölümle beraber iyice bir ivme kazanıp heyecanlılaşıyor. Built-in Encyclopedia var yani tanımadığınız bazı terimleri buradan öğrenebiliyorsunuz, diğer görsel romanlardan farklı olarak iki tane opening movie içeriyor. İlki ana menüde hiçbir şeye tıklamadan bir süre bekledikten sonra (yaklaşık 1 dakika) çıkıyor. 2.si ise prologun sonunda.

Bu görsel romanda alıştığımız şekilde ekranın orta yerinde beliren seçenekler çıkmıyor onun yerine cep telefonuna gelen mesajlardaki linklere tıklayarak ya da gerekli zamanlarda aramalara cevap verip arama yaparak rotalara yöneliyoruz. Açıkçası bu tarz bir şey ile ilk defa karşılaştım epey ilginç doğrusu ama ben yine de klasik tarzı tercih ederim. Bu arada heroine rotalarının her biri yarım saati de geçmiyor, açıkçası True Ending dışındaki rotalar pek de önemli değil yani.

İndirme linki:http://www.nyaa.eu/?page=torrentinfo&tid=310518
Walkthrough:http://ibm5100.net/steinswiki/2011/10/22/steinsgate-walkthrough-all-endings-100-cg-achievements/ kesinlikle ihtiyaç duyacaksınız.
Anime:http://www.turkanime.tv/anime-detay/Steins-Gate veya http://www.animelegance.com/steinsgate/3317-steinsgate-arsiv-hd-720p-turkce-fansub-aefe-fileswap.html ilk linkte yazı ve görüntüler bazı bölümlerde uyuşmuyor o yüzden ikincisini tavsiye ediyorum.

El Psy Congroo ;)
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Planetarian ~Chiisana Hoshi no Yume~

30 yıl önce ani biyokimyasal saldırı yüzünden terk edilmiş, yaşamdan yoksun, mühürlenmiş bir şehir. Terk edilmiş harabelerde savaş robotları hüküm sürmekte. Ve orda, kahramanımız ismi Reveire olan genç bir kızla karşılaşır. Müşterileri 30 yıl boyunca beklemiş olan planetarium personeliyle.

Hikayemiz post apocalyptic dünyada geçiyor. İnsanlığın çok büyük bir kısmı savaşta yer yüzünden silinmiş, şehirler harabelere dönmüş, ayrıca savaşın yan etkilerinden biri olan yıllardır aralıksız yağan bir asit yağmuru söz konusu. Neyse, hikayeyi okumadan hatta okumasanız bile bu siteye bakmanızı tavsiye ederim, özellikle de world kısmına, dünyanın ne hale nasıl ve neden geldiğini açıklıyor ki görsel romanın içinde dahi bu ayrıntıların açıklanmadığını belirtmem gerek (site spoiler içermez). Protagonistimiz (ismi belli değil) bir junker: yaşamını terk edilmiş yerleşmeleri yağmalayarak sürdüren biri. Ama şehirlerden genelde kaçınıyor çünkü şehirlerde savaş robotları kol geziyor. Hikaye protagonistimizin erzağı ve malzemeleri azaldığı için bu riski göze almasıyla başlar.

Hikayemiz bir kinetic novel yani hiç seçenek sunmuyor ve tek bir sona sahip.

http://erogedownload.com/downloads/planetarian/

Not: Planetariumlar kubbe şeklinde büyük, karanlık odalardır. Ortasında bir projeksiyon aleti bulunur. Bu alet odanın tavanına ve duvarlarına yılın herhangi bir zamanı, dünyanın herhangi bir yerinden gözüken gök cisimlerini yansıtır.
En son Kei-Tr tarafından tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
KÖTÜ KALPLİ PELUŞ AYININ GAZABINDAN KORKUN! :twisted:

Dangan Ronpa Kibou no Gakuen to Zetsubou no Koukousei

Bütün Japonya'dan özel lise öğrencileri bir alanda diğer bütün öğrencilerden üstün oldukları için Kibougamine Okuluna transfer olurlar. Fakat bu okul her yıl bir öğrenciyi kura ile seçmektedir (seçilen öğrenci şans konusunda herkezden üstün kabul edilir). Protagonistimiz, Naegi Makoto (kura ile seçilen öğrenci) okulun ilk günü gelir ama okulun kapısından adımını atar atmaz bilincini kaybeder. Uyandığı zaman, kendisiyle aynı şeyleri yaşamış olan diğer 14 öğrenciyle karşılaşır ve bütün muhtemel çıkışların mühürlendiğini fark ederler. Sonra bu 15 öğrenci bütün olayın arkasındaymış gibi gözüken siyah-beyaz robot ayı Monokuma tarafından bilgilendirilirler: bir oyun oynamaktadırlar ve okulu terk etmenin tek yolu mezun olmaktır. Bunu yapmak için, başka bir öğrenciyi öldürmeleri ve yakalanmamaları gerekir. Ceset bulunduktan sonra bir mahkeme yapılır ve eğer katili doğru tahmin ederlerse katil infaz edilir ve geri kalanlar oyuna devam ederler. Ama eğer katil yanlış tahmin edilirse katil mezun olur ve okulu terk edebilir ama katil yerine geriye kalan herkes infaz edilir...

Evet şimdi pelüş ayı falan dememe bakmayın kendisi tam bir teknoloji harikasıdır. Tanıtımdan hikayenin absürt ve ciddiyetsiz bir hikaye olduğunu düşünebilirsiniz ve haksız da sayılmazsınız çünkü durum öyle... ama kısmen. Ama bu hikayenin son derece müthiş olduğu gerçeğini değiştirmiyor, kısa zamanda kendinizi kaptırıveriyorsunuz. Ben murder mystery ve detective work gibi türlere özel bir ilgi beslemememe rağmen bu hikayeye bayıldım, son derece etkileyici ve sürükleyici.

Çizimler gayet iyi arka planlar 3 boyutlu iken karakterler 2 boyutlu tasarlanmış ve bunun sonucunda epey ilginç bir durum çıkmış. Bu ilginçliği en iyi etrafta gezinirken fark ediyorsunuz. Müzikler ve ses efektleri fena değil seslendirilmelerse sadece mahkeme esnasında ve genelde cg'ler çıktığı sırada mevcut, diğer zamanlarda karakterler yine normal cümleler kurmalarına rağmen o cümleden sadece bir-iki kelime söylüyorlar ya da o anki ruh hallerini yansıtacak bir nida koy veriyorlar ki yine bu da bu görsel romanın kendine has yanlarından. Hikaye prolog, 6 bölüm ve epilogdan oluşuyor. Her mahkeme esnasındaysa bir dizi epey eğlenceli mini game ile karşılaşıyorsunuz.

Super Dangan Ronpa 2 Sayonara Zetsubou Gakuen adlı halen çeviri aşamasında olan bir devam yapımı mevcut.

İndirme linki http://www.nicoblog-games.com/psp-iso/dangan-ronpa-english-translation-full-iso-patched-download oyun psp oyunu olduğu için emulatöre ihtiyaç duyuyor, ppsspp emulatörü tavsiye ediliyor
Walthroughlar http://dangan-ronpa-walkthrough.wikia.com/wiki/Dangan_Ronpa_Walkthrough_Wiki ve http://www.gamefaqs.com/psp/604654-dangan-ronpa/faqs/67928 ben ilkini kullandım
Bu da anime uyarlaması http://www.turkanime.tv/anime-detay/Danganronpa-Kibou-no-Gakuen-to-Zetsubou-no-Koukousei-The-Animation hikaye linear plota sahip olduğu için yani birbirlerine karıştırılacak rotalar olmamasının veya tek bir rotanın uyarlaması olup da diğer rotaların ihmal edilmemesinin etkisiyle de (Steins;Gate'in uyarlamasında olduğu gibi) gayet güzel bir uyarlama olmuş. Steins;Gate animesinden sonraki en iyi 2. uyarlama diyebilirim.
En son Kei-Tr tarafından tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Swan Song(http://vndb.org/v914): Kurgusal bir depremi, bu depremden sonraki yaşamı ve özellikle insan ilişkilerini inceleyen bir VN, özellikle insan ilişkilerini. Müzikler, çizimler, anlatım tarzı kısaca artistik olarak çok hoşuma gitti. Pek çok farklı karakteri birinci şahıstan okuyoruz, karakter gelişimi de başarılı. En kötü karakterleri bile bir şekilde anlıyorsunuz. Senaryo sürükleyici, anlatım ağır ama yoğun, kötü yanı ise bence sonlara doğru yönetmenin senariste "Yapımcı bütçeyi kıstı, hadi çabuk yaz da çıkaralım şunu" demişçesine bir havaya girmesi. Yine de kesinlikle deneyin, "nispeten" gerçekçi bir VN ortalıkta pek görülmüyor. Bu arada bazı rahatsız edici sahnelere sahip olduğunu belirteyim.

I/O(http://vndb.org/v96): Infinity serisinin yönetmeni Takumi Nakazawa'nın KID'den ayrıldıktan sonra kurduğu şirketin ilk oyunu. Pek çok çevrilmiş yapımı olsa da(Yume Miru Kusuri, Rewrite'ın bazı bölümleri, Kana) daha çok batıya yaklaşmamış eserleriyle tanınan Romeo Tanaka'nın da emeği var. Bu isimleri tanıyorsanız tahmin edersiniz ki enteresan bir VN var ortada. Slice of life havasında başlıyor, cyberpunk temelli bir bilimkurgu olarak devam ediyor, her türlü bilimsel(daha çok sözdebilim) muhabbete giriyor, dallandıkça budaklanıyor, epeey karmaşıklaşıyor ve okuyucuya pek acımıyor. Çizimler orta şeker ama özgün, OST epey hoşuma gitti ama oyun motoru teknik açıdan berbat. Bir sürü bug falan var. Özetle her şeye rağmen ben sevdim ama yalnızca azılı bilimkurgu hayranlarına öneriyorum.

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu