Edebiyat Dersinde Görsel Roman Konusunun İşlenmesi

Konumuz başlıktan da anlaşılıyor ama bahsettiğim böyle bir şeyi yapalım okullarla konuşalım değil.Bugün eski lisemi(Edirne Lisesi) ziyarete gittiğim zaman orada ki edebiyat hocam olan Gülümser hanıma görsel romanı anlattım.Kendisi bayağı ilgi çekici buldu,bu tarz proje yapabilecek kişilere anlatmak ve yapmalarını istemek haricinde ikinci dönem 12. sınıfların roman konusunda(TM sınıfı) 1-2 dersini bu konuya ayırmaya karar verdi.Bu bence çok büyük bir olay.Hatta duruma göre bizzat kendim girip anlatıcam dersi :D Böyle bir derste görsel romanı nasıl tanıtabiliriz.Neler yapabiliriz bu konuyla ilgili.Ben düşüncelerimi açıklayacağım.Eklemek veya eleştirmek istediğiniz şeyleri yazarsanız sevinirim.

1)Tanıtım olarak Eren abinin görsel romanlarla ile ilgili yazdığı yazıyı kulanmak istiyorum(Tabi ki kendisi de izin verirse)
2)Örnek olarak yine kendisinin çevirdiği Tekrar görüşmek Üzere'yi veya kendi projemi okutmak istiyorum.(Tabi ki yine kendisi izin verirse)
3)Önemli örnekleri kısaca anlatabilirim.Veya buradaki tanıtımları kullanabilirim.(Ve evet Doujinleri anlatırken A Dream Of Summer'ı kullanıcam)(Ve tabi ki burada da incelemeyi yazan kişiden izin alıcam)

Şimdilik bunları düşünüyorum.Bu konudaki yorumlar size kalmış.Desteğiniz için şimdiden teşekkürler.
Eğer birilerine görsel romanların ne olduğunu göstereceksen en büyük etkiyi yaratmak için tam teşekküllü bir yapım seçmeni öneririm. Tam teşekküllüden kastım aynı zamanda seslendirme, ses efektleri, müzik, mümkünse kar yağışı gibi hafif animasyon içeren ve en önemlilerinden biri de opening cinematic içeren bir yapım seçmek akıllıca olacaktır. Böylce inceleyenler hem daha etkilenmiş hem de görsel romanlar hakkında daha doğru bir fikir edinmiş olur. Ayrıca yapımın kinetic novel olmaması iyi olur sonuçta bir görsel romanı görsel roman yapan temel öğelerden biri seçimler. Bi de bana kalırsa NVL tarzından çok ADV tarzı bir görsel roman seçmek daha iyi bir izlenim bırakabilir.
"You're so damn lucky having to worry about this crap!!"
Ama maalesef türkçe olmayan bir tanesini kullanamam.O yüzden o bahsettiğim yapımları söyledim.Ama ne olursa olsun bu olay Türkiyedeki görsel roman tanıtımı konusundan çok önemli bir olay.Bu olayın yayılma hızını arttıracağına eminim.Bu konuda duygu ve düşüncelerinizi de paylaşın yahu bir gün içerisinde 5452425634 kez görsel roman tanımını yapmak zorunda kaldım.Emeğe saygı :D (Bütün forumlarda kullanılan şeyi korsan yayın yapmadan emek sarfederek söyleme fırsat her zaman elime geçmez :D )
Ben lisedeyken edebiyat öğretmenimize fantastik edebiyat hakkında ne düşündüğünü sorduğumda, "Yaşadığımız dünya zaten yalan, o dediğin yalanın yalanı oluyor." gibi bir cevap almıştım, eheh. Sizin öğretmeniniz daha açık fikirliymiş demek ki.

Diğer yandan öğretmenine görsel romanları ne şekilde anlattığını ve ilgisini nasıl çektiğini merak ettim. Çünkü nereden bakarsak bakalım büyük çoğunluğu edebi değer taşımıyor, dolayısıyla edebiyat dersi çerçevesinde konu alınması çok mantıklı olmayabilir. Ayrıca örneğin şu an vndb'de kayıtlı yayınların yaklaşık %74'ü yetişkin içerik barındırıyor ve bunların da çoğu seks odaklı yapımlar; doğru düzgün bir hikâye anlatanlar gayet azınlıkta kalıyor. Ders ilkokul öğrencilerine anlatılmayacak belki ama yine de hatırlatayım dedim (: Görsel romanların bir derste konu alınması çok güzel bir gelişme olur ama ortama uydurmak adına olduğundan farklı tanıtılmasını da istemem doğrusu.

Sitedeki yazılardan faydalanabilirsin tabii ki, benim için bir mahsuru yok. Aynı şey Tekrar Görüşmek Üzere için de geçerli ki Türkçe bir örnek vermek istiyorsan onun ve Umineko demosunun haricinde kullanabileceğin bir başkası yok zaten. "Okutmak" derken, bir sunum mu hazırlamayı düşünüyorsun? Örneğin oyunu dizüstü bilgisayarda açıp ekran görüntüsünü duvara/perdeye mi yansıtacaksın? Bence bu tarz bir sunum şart, zira "görsel" romanları göstermeden anlatmak oldukça güç. Bu doğrultuda çeşitli YouTube videolarından da faydalanılabilir; Kei-Tr'nin bahsettiği tam teşekküllü yapımlara da bu şekilde yer verebilirsin.
Get a mosaic, quickly!
Okulumdaki edebi kimliğimi kullandım desem başat.Hem edebiyat hem de dil anlatım hocamız yaptıklarımdan gayet memnun :D Ve evet hocalarımız gayet açık görüşlü insanlar şansıma da.Dil ve anlatım dersinde kitap tanıtımı olarak Hobbiti anlatmıştım(Hocamız gayet de beğenmişti.).Nasıl anlattığıma gelince görsel romanın teknik yapısını anlattım desem.İşte arka fonda konuya uygun resimler dönüyor,müzik var bazı ileri düzeyinde seslendirmeler var ve en önde de hikaye anlatılıyor gibi bir açıklama yapmıştım özet yapmam gerektiğinden.Ama hocamıza senin yazını da verdim.Bu siteyi de söyledim.Ve hayır farklı tanıtma gibi bir niyetim yok.Senin yazını da bu yüzden kullanıcam çünkü en iyi görsel romanın anlatıldığı yazı oydu şu ana kadar gördüğüm.Okulumuzda projeksiyon sistemi var o yüzden bir sunum hazırlıyacağım.Sırasıyla şöyle anlatıcam.Başta tamamında senin yazını kullandığım(Bu sayede belki yanlış tanıtılmasına dair şüphen de kalkar) bir sunum hazırlıyacağım.Daha sonra youtube videolarıyla üst düzey bir kaç eser gösterip en sonunda da Türkçe bir görsel romanı okutmayı planlıyorum.

Bu arada projenin içindeki programlama kısmı bilgisayar hocasının da ilgisini çekti.Tübitak'a göndereceğimiz bu sene ki projede görsel roman kullanmaya karar verdi.Ve okuldan bir öğrenci de bu işi araştırıp hoşlandığı takdir de vn yapımına girişecxeğini söyledi.DAha ne yapayayım söyleyin.Bir de vn mi bitirebilirsem (Hala umudum var bitiricem :D ).Tanıtım konusunda yapabileceğim her şeyi yapmış olacağım :D
TÜBİTAK projesi de enteresanmış, ilgili arkadaşa başarılar dilerim. Hatta kendisini de buraya beklerim, bekleriz (:
Get a mosaic, quickly!

İstatistikler

Toplam 482 mesaj • Toplam 75 başlık • Toplam 36 üye • En yeni üyemiz JokerSenpai
Bugüne kadar en çok 19 kişi tarihinde çevrimiçi oldu